Det "nya" Brewdog?

, , 5 kommentarer
Sedan Brewdog flyttade till ett nytt bryggeri för några månader sen har det varit en del frågetecken kring kvaliteten på deras standardöl. Deras Punk IPA var en av ganska få öl jag någorlunda regelbundet brukade återvända till mellan alla nya öl som ska provas. De första batcherna från det nya bryggeriet levde dock inte upp till den kvalitet jag vant mig vid. När jag nu hittade batch 068 på Systembolagets hyllor tänkte jag ändå att det var dags att pröva igen för att se om de fått ordning på bryggandet igen.

Svaret verkar tyvärr vara nej. Trots att den bara är tre veckor gammal är humlen inte alls så framträdande som den brukade vara. Maltkroppen känns närmast vattning. Helheten lämnar mycket att önska. Från att ha varit en av de i mitt tycke bästa humligare ölen i Systembolagets ordinarie sortiment, och därtill en öl man ofta hittar väldigt färsk, har den nu blivit en urvattnad version av sitt tidigare väsen.


Vad beror det här på? Ny utrustning kan förstås medföra smakförändringar och när man bytt ut ett helt bryggeri kan det förstås ta ett tag innan man kört in sig i det nya och lyckats hitta tillbaka till den smak man önskar. Samma sak med uppskalning av receptet, vilket de antagligen gjort då de bör ha ett större bryggverk i det nya bryggeriet. Efter 68 batcher, varav väldigt många säkerligen har varit just Punk IPA, tycker man att de borde ha fått ordning på sådana problem. Eller åtminstone kommit längre med dem än så här.

Kanske är det avsiktligt? I dess nuvarande skepnad kan den nog tänkas passa en ännu bredare massa. Med ett väl inarbetat varumärke och lojala kunder kan man säkert behålla många tidigare kunder trots smakförändringar, samtidigt som det öppnar upp för en bredare publik med den enklare smaken. Men vad vet jag, det är bara en tanke i mitt försök att förklara denna smakförändring för mig själv.

5 kommentarer:

 1. Smakar "metallisk" och har påpekat detta för dom
  "Punk IPA has been my favorite beers for many years, but the batch you last supplied to Sweden is not good!
  You should be more careful with your brand and not approve substandard deliveries
  Does not taste good at all and my faith in you has decreased significantly."

  Deras svar:
  "Sorry about this Jan! Not cool at all! Rest assured the Punk IPA rolling out of the brewery now is awesome, it's really rocking. Sorry you got a bad batch, all our systems are running properly now so this shouldn't happen again."

  SvaraRadera
 2. När i tiden hade ni denna korrespondens? Tänker om vi fått den nya batchen än?

  SvaraRadera
 3. Jag drack batch 073 igår; kanske inbillade jag mig, kanske inte, men den kändes lite tunnare än vanligt faktiskt. Inte riktigt samma "humlejuice"-känsla som jag fick i de äldre flaskorna...

  SvaraRadera
 4. För 14 dagar sedan hade vi den korrespondensen

  SvaraRadera
 5. Kan tyvärr bara instämma, Punk IPAn är inte vad den en gång var.
  Den är ok men absolut inte i klass med den som gjorde att jag började
  dricka den. Den är för tunn i kroppen med för lite beska. Vad jag läst
  har de ändrat både humlesorterna samt IBU värdet (sänkt). En mer
  alldaglig öl är resultatet helt enkelt...

  SvaraRadera