Sänkt ölskatt i Danmark - men blir den danska finölen billigare?

, , 2 kommentarer

Den stora gränshandeln i Tyskland har fått danska politiker att sänka skatten på öl och läsk, två av de populäraste varorna för dansken att köpa med sig hem efter en tur över tyska gränsen. Skatten på öl ska sänkas med 15 % i juli medan läskskatten halveras samtidigt för att sedan tas bort helt under 2014.

Idag har Danmark en alkoholskatt för öl på 65,91 DKK (ca 75 SEK) per liter ren alkohol. Denna sänks alltså till 56 DKK (ca 64 SEK) per liter ren alkohol. Detta kan för övrigt jämföras med den svenska alkoholskatten på 1,66 kr per volymprocent per liter, alltså 166 kr per liter ren alkohol. När danskarna genomfört sin skattesänkning kommer alltså Sverige ha 2,5 gånger högre ölskatt än Danmark.

Tyvärr blir effekten närmast omärkbar på de dyrare ölen, relativt sett. För en halvliter öl på 5 % går ölskatten från 1,65 DKK till 1,40 DKK. En hel låda öl går ner med ca 5 DKK i pris, vilket förstås gör en relativ skillnad för billigare sorter men blir närmast obetydlig för dyrare öl. Vi svenska ölnördar ska alltså inte förvänta oss några större prisskillnader, om ens några, på dansk finöl. Istället blir det de som tar färjan till Helsingör för att köpa lådvis med internationell lager som kan spara ytterligare några kronor.

I Danmark argumenterar nu en del för att det här kommer öka konsumtionen eftersom priserna sänks, medan andra menar på att "bunkereffekten" minskas och med den också ölkonsumtionen. Bunkereffekten går ut på att man köper på sig massor av billig öl i Tyskland och när man sedan har mycket öl hemma dricker man också mer. Med lägre priser menar de som förespråkar detta scenario att fler istället köper sin öl i Danmark och då inte bunkrar på samma sätt och då inte heller kommer dricka lika mycket.

Själv förespråkar jag en annan sorts skatteändring i Sverige. Inom EU finns nämligen en möjlighet att sänka skatterna för små bryggerier, något som den svenska mikroölskulturen rimligtvis skulle kunna vinna en hel del på. På bekostnad av importer och makroöl. Detta är redan infört i flera EU-länder, men Sverige är, förstås, inte ett av dem.

2 kommentarer:

  1. En sänkning på finölen i Sverige skulle vara ett välkommet besked. Visst kan man överkonsumera finöl, men det finns helt enkelt ingen sådan kultur eller trend att det sker på bredare front. Tittar man på vad som överkonsumeras så är det ju billig skitlager och den lär väl inte omfattas av den här sänkningen! :)

    Om fler väljer svensk mikroöl så tror jag att det kommer leda till bättre svensk öl i framtiden!

    SvaraRadera
  2. Det lär inte göra någon större skillnad för de svenskar som åker utomlands för att köpa stora mängder öl. De lär fortsätta åka till Tyskland.

    Men en sak jag inte får att gå ihop. Varför är den danska "finölen" så pass dyr när de har så billig alkoholskatt? En normal dansk öl av bättre kvalité på 50 cl ligger ju oftast runt 50 kr. Motsvarande öl från sverige ligger oftast under 30 kr. Beror det på Systembolaget eller tar de danska bryggerierna helt enkelt mer betalt för sin öl?

    SvaraRadera