Öl i Barcelona, del 2: Barerna

, , 2 kommentarer
 
Barcelona är en stad som har mycket att erbjuda. Historia, konst, arkitektur, fotboll, tapas, strandliv och shopping. Och några trevliga ölbarer. Visst får man kanske leta lite mer än i t ex Stockholm, men det finns ett gäng ställen som är väl värda ett besök.

Varenda en verkar erbjuda alla sina fatöl på både halvpint och pint med typiska priser kring €3,5 respektive €5 medan flaskölen, såväl spanskt som import, ofta ligger kring €4-5. Rogue, Brewdog, Flying Dog, The Kernel och Mikkeller är några av de vanligare inslagen bland de importerade flaskölen och det är förstås The Kernel som sticker ut mest för det svenska ögat. Inga ölbarer verkar hålla öppet förrän omkring femtiden, i bästa fall. Dessutom håller de flesta stängt på måndagar.

George & Dragon är en av de största ölbarerna och en av de mer centrala, på gångavstånd från Placa Catalunya. Förutom Barcelonas förmodat största uppställning av flasköl från Rogue har de ett av de större utbuden av fatöl. 16 kranar utspridda längs en lång bardisk och utifrån mitt besök verkar de koncentrera sig på spanskt, belgiskt och amerikanskt. Man kan dessutom få provbrickor med 5, 10 eller 16 fatöl för 10, 18 respektive 25 €. Inredningen är glad och modern men innan folk börjar droppa in kan det kännas väldigt tomt eftersom lokal är relativt stor. Har enklare mat och tapas.
Uppdatering: Det verkar som att  The George & Dragon tyvärr har fått nya ägare, nytt namn och tyvärr ett sämre utbud.


Nere i de gotiska kvarteren finner man La Cerveteca som får anses vara en av Barcelonas kändare ölbarer. Atmosfären här är väldigt trevligt, vilket förstärks av att det redan tidigt på kvällen kommer ganska mycket folk. Priserna är marginellt högre än andra ställen men det är inget som riktigt stör den som är van vid svenska krogpriser. Mysigt inrett med en blandning av bord med stolar och ståbord som utgörs av gamla träfat.

Ale & Hop ligger lite undangömt i en gränd i närheten av triumfbågen men är väl värd att leta sig fram till. Här finns tio fatöl, varav två är handpumpade, med en blandning av spansk och europeisk öl. Därtill några kylar som man själv kan gå och kika och plocka i. Alltid härligt att själva kunna stå och vrida och vända på flaskorna och kika på datummärkningar. Har enkel, men väldigt god vegetarisk mat. Jag provade en av deras vegetariska burgare och den var riktigt, riktigt god. När man kommer in kan det se lite trist ut med en lång bardisk i rostfritt stål men det finns också ett mysigare rum innanför baren.På CatBar tar man steget längre med grönsakerna och erbjuder bara vegansk mat, som också den är trevlig. Lite mindre sortiment än de andra ställena men fortfarande med en del trevliga spanska mikrobryggerier. Ligger mittemellan Cerveteca och Ale & Hop, runt hörnet från metrostationen Jaume 1. Har man istället spenderat dagen på La Sagrada Familia och vill koppla av med en kall mikroöl ligger La Bona Pinta bara något kvarter ner. Fem öl på fat och några kylda flasköl, samt en hylla med öl som är okylda och menade för att köpa med sig. Inget enormt utbud och är man inte området ändå tycker jag inte det är värt att åka hit. Serverar bara tapas i matväg men det finns några hyfsade restauranger tvärs över korsningen.

2 kommentarer:

  1. Inte långt från Ale & Hop ligger Mosquito, en mycket populär asiatisk restaurang med ett bra ölutbud.

    SvaraRadera
  2. Och i nedre delen av stadsdelen Grácia ligger pubbryggerier La Cervesera Artesana. Hemsida: www.lacervesera.net

    SvaraRadera