Buteljering av min "hemgjorda" cider

, , 2 kommentarer
För fyra veckor sen ställde jag mig och satte några liter äppelmust på jäsning för att göra en cider. Andra hembryggningsförsöket skulle man kunna säga, även om det inte innehöll någon direkt bryggning. Nu har den fått stå och jäsa i sakta mak i lugn och ro i garderoben tills jag ikväll tyckte det var dags att buteljera.

Som ni hör ligger det inte jättemycket tanke bakom valen av tid etc, utan det har mer blivit så att det var nu jag kände att jag hade tid och ork att ställa mig och desinficera flaskor och bråka med pumpar. Jämfört med förra gången gick dock buteljeringen mycket smidigare nu. Övning ger färdighet!

Den här gången blev det invägning av socker till priman istället för att mäta upp med mått. 21 gram strösocker till ca 3,5 liter färdig cider. Först i efterhand insåg jag att det nog hade funkat att använda juicekoncentrat som prima för att ge lite extra boost till äppelsmaken. Nåja, det är sånt man lärt sig till nästa gång.

Från mina 4 ursprungliga liter äppelmust blev det 10 fyllda flaskor av blandad kompott från 33 och 35,5 cl, samt ett rejält glas till mig att prova. Väldigt lite förluster alltså, en det blir ju också mycket mindre utfällning i jäskärlet.

Smakprovet lovade ganska gott, men inte med så stark äppelsmak. Fast det var det förstås inte i den ursprungliga musten heller. Jag har ingen uppfattning om hur mycket torrare det blir när sockret från priman jäst ut, men om det inte blir mycket torrare och om kolsyran sätter sig som den ska så blir det nog en ganska trevlig cider. Lika bra som t ex La Ferme d'Hottes cider lär det ju knappast bli, men det är det ju få som klarar förstås. Det här blir också mer åt det brittiska hållet än det franska, om än inte så vinös som en del britter blir.

Att göra cider utifrån färdig must är mycket enkelt och ett bra sätt att få öva in sig lite på rutinerna kring buteljering och dylikt utan att brygga. Dessutom är det ju en tillfredsställande känsla att ha något som står och bubblar i garderoben och har man inte tid att brygga på ett tag passar det bra med en cider under tiden. Jag tror också det kan vara intressant att experimentera med t ex att lagra sin cider på ekkuber, vilket är något jag ämnar göra om det blir fler till att göra cider fler gånger.

Jag återkommer om någon vecka när det är dags att prova det färdiga resultatet.

2 kommentarer:

 1. vad använde du för jäst? Verkar kul projekt, får nog ta och härma dig lite där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett halvt paket US-05, står mer om det här http://www.portersteken.se/2013/03/hembryggningsforsok-2-cider.html

   Som sagt kan det nog vara en idé att primea med äppeljuicekoncentrat istället för sockerlag, så testa gärna det :)

   Radera