Blåbärspancakes och bourbonsås

, , Inga kommentarer
Om du vill lyxa till en frukost, göra en söndagsbrunch eller en mastig efterrätt är amerikanska blåbärspannkakor något av det härligaste du kan servera. Traditionellt brukar man ha lönnsirap till, vilket inte är fy skam, men ett roligare och i mitt tycke också godare alternativ är att göra en karamellsås med bourbon till. Inget för den som vill trappa ner på kalorierna förstås.

Bourbonsåsen görs i förväg och håller sig antagligen hur länge som helst. Blanda ½ dl vatten med 3 dl socker i en tjockbottnad kastrull över medelhög värme och rör ihop. När sockret löst upp sig, smält och börjat få en gyllenbrun färg häller man i 1 dl bourbon och låt stå några minuter till. Avsluta med att röra i 1 tsk salt och låt sedan svalna. Såsen blir tjockare när den kallnar så oroa dig inte om den känns för lös.

För en smet till 3-4 pannkakor behöver du:
1 ägg
2 dl filmjölk (eller yoghurt)
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljpulver)
ca 1 dl blåbär (frysta går utmärkt att använda)
2 msk smör + att steka i

Vispa ihop ägget och filmjölken/yoghurten och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Vaniljpulvret är efter egen smak om man vill ha eller inte. Rör ihop allt till en tjock smet och tillsätt bären. Smält smöret och rör ner det. Smält lite smör i en stekpanna och grädda pannkakorna på medelhög värme. Servera varma med bourbonsås till.

Om det är läge att dricka öl till så är det grymt gott med en stout av valfritt slag. Pannkakorna älskar de kraftiga chokladiga tonerna och om du gillar bourbonfatlagrad stout förstår du förstås att bourbonsås och stout är en vinnarkombo.

Förutom pannkakor är bourbonsåsen härlig att använda till glass av alla dess slag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar