Kaos i Göteborg

, , Inga kommentarer
Folk som köat i timmar och personer med förköpsbiljetter som inte har fått komma in alls. Intresset för öl- och whiskymässan i Göteborg som arrangeras idag och imorgon verkar ha tagit arrangörerna på sängen. Man kan ju dock undra om det verkligen är så förvånande när lokalen bara tar 75 % av antalet sålda förköpsbiljetter och man dessutom valt att sälja biljetter i luckan.

Jag har inte varit där själv och sett det påstådda kaoset utan bara läst rapporter från andra, och från Aftonbladet som också uppmärksammat det hela. Aftonbladets läsare frossar i skandalen som just nu toppar deras mest-lästa-lista i tidningens onlineutgåva. Enligt dessa uppgifter har arrangören sålt 6000 förköpsbiljetter till vardera av de två festivaldagarna, till en festival som hålls i en lokal som bara får ta in 4500. Dessutom sålde man ytterligare biljetter på plats.

På något sätt verkar man alltså ha räknat med att åtminstone 1500 personer skulle hinna gå hem innan de sista 1500 personerna dök upp. Det som istället hände var att nästan alla kom tidigt, vilket märkligt nog verkar ha kommit som en överraskning för arrangörerna. Medan uppslutningen är ett härligt bevis på den spirande dryckeskulturen i landet är det synd att en arrangör lyckas sjabbla till det så pass.

Medan jag kan förstå att man vill sälja något fler biljetter än vad man faktiskt kan klämma in samtidigt, något som t ex alla flygbolag gör, är det märkligt och nästan lite arrogant att göra det redan första året. Vilka grunder man än har haft för sina antaganden om när gästerna skulle komma och gå har de slagit helt fel och det blir svårt att skylla på något annan än dålig planering. Att sälja 33 % fler förköpsbiljetter än vad man kan ta in momentant känns väldigt märkligt när man arrangerar mässan för första gången och inte har några tidigare års erfarenheter att grunda det på. För att återgå till exemplet med flygbolagen baserar de sina överbokningsrutiner på beteendemodeller uppbyggda på massvis med statistik från tidigare avgångar.

Arrangören har kommenterat situationen på Facebook:
Vi beklagar att många av er köat oacceptabelt länge idag fredag med förköpta biljetter och ber om ursäkt för detta. Du som har förköpt biljett till idag fredag och trots köande inte kommit in, erbjuds att få kompensation. Skicka namn, adress och ordernummer (längst ner till höger under streckkoden på biljetten) till tickets@svenskamassan.se
Vi vill även ge dig en ny entrébiljett till nästa års mässa.

För er som planerar att besöka En Öl & Whiskymässa i morgon lördag vill vi informera om att vi arbetar för fullt med att logistiken skall fungera bättre.
Förhoppningsvis blir det något bättre för morgondagens besökare, men även då lär det uppstå problem eftersom man sålt många fler förköpsbiljetter än vad man får släppa in i lokalen. Det hela är väldigt synd för Göteborgs ölkultur. De senaste åren har man nämligen inte kunnat arrangera någon mässa pga att man inte fått tillstånd. När man fått tillstånd och äntligen kan arrangera en stor ölmässa i Göteborg händer detta. Trots alla dagens problem har man annonserat att man kommer arrangera mässan igen nästa år, då med tre festivaldagar och en större yta. Vi hoppas det går bättre då!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar