Öl i Barcelona, del 1: Butikerna

, , 2 kommentarer
Varken Spanien som land eller Barcelona som stad är sådär särskilt kända för sin ölkultur. Istället är det rödvin och sangria som brukar få uppmärksamheten på dryckessidan. Men det finns faktiskt en spirande ölkultur i Spanien med många små mikrobryggerier som startar upp och i Barcelona finns flera barer och butiker som specialiserar sig på mikrobryggt.

I en liten serie om Barcelona med start här och nu kommer ni introduceras till den spirande ölkulturen genom en del vardera om ölbutikerna och ölbarerna samt självfallet också en del om de spanska mikroölen. Först går vi på ölbutikerna, som kanske är de mest lätträknade. Pass på med öppettiderna, de kan vara lite märkliga för oss svenskar. Kolla upp i förväg vilka dagar och tider de har öppet.

Vill du hålla dig någorlunda centralt i Barcelona finns nämligen bara en ölbutik av rang vad gäller spansk öl och det är Rosses i Torrades. På Carrer del Consell de Cent 192 är det gångavstånd från Placa Catalunya och La Rambla. Risken finns att man har tunga påsar på vägen hem förstås och då är det skönt att ha metrostoppet Urgell ett kvarter ner. Metrosystemet i Barcelona är för övrigt både smidigt, billigt och har täta avgångar.

På hyllorna hos Rosses i Torrades finner man såväl spansk öl som importer. Åtminstone ett tiotal spanska mikrobryggerier finns representerade, flera av dem från Katalonien. Håll utkik efter bryggerier som Naparbier och Dougalls. Ägaren talar god engelska, vilket inte är helt vanligt i Barcelona, och var mycket hjälpsam med att bl a peka ut vilka olika stilar som fanns. Utöver de spanska ölen fanns också en hel del importer, främst från Belgien, Danmark och USA. Mycket man känner igen men också en del lite ovanligare öl, bland annat några från The Bruery, Hoppin' Frog och Alvinne. Småflaskor kostar generellt kring €2,5-3. 

Någorlunda centralt finns också La Maison Belge och som namnet kanske avslöjar specialiserar man sig på belgisk öl. Trevligt för de boende i Barcelona men för en svensk på jakt efter spanska öl är det inte värt ett besök. Lite längre utanför centrum finns 2D2Dspuma, i närheten av metrostationerna Congres och Maragall. Det är både en ölbar och en intilliggande ölbutik som går under namnet och här finns en del spanska öl som inte finns hos Rosses i Torrades.

Till sist finns det även några barer mer centralt i Barcelona som också fungerar som ölbutiker, t ex La Cerveteceria och La Bona Pinta. Båda dessa är något dyrare än de ovanstående och har betydligt mindre sortiment. Särskilt på La Cerveteceria kan man dock hitta någon enstaka spansk mikroöl som inte finns på de andra ställena.

2 kommentarer:

  1. 2D2spuma - var du där? Otroligt rikt utbud, massor av olika katalanska spanska europeiska USA andra udda länder etc. Kolla webbsidan längst ner till höger för engelska, har tom importerat därifrån (hög portokostnad dock) / Thomas

    SvaraRadera
  2. Kul läsning!

    Jag har köpt många goda öl på RiT och Jackdaw kommer faktiskt att hålla en liten ölprovning i butiken i sommar.

    /Fredrik

    SvaraRadera