Lagringsexperiment: Grebbestad Lunator 2010

, , Inga kommentarer
Lunator är en modern svensk klassiker från ett bryggeri som ofta glöms bort litegrann när man pratar svensk hantverksöl. Kanske för att Grebbestad inte hakat på nya världens trender utan fokuserar på tyskinspirerade lageröl. Lunator är just en sådan, i form av en dubbelbock som bryggs årligen vid årets första fullmåne för att sedan släppas framåt våren. Det är omtalat för att passa bra för några års lagring och nu är det upp till bevis.

Flaskan har stått i källaren i tre år för att utvecklas och växa med tiden. Eller vad dubbelbockar nu gör när de lagras. Jag inser att jag knappt har några vettiga referenser alls när det gäller lagrad dubbelbock. Men så var det ju också lite därför jag började lagra öl för några år sen.

Redan vid första sniffen börjar jag fundera på om inte tre år kanske var lite för länge. Tydliga oxiderade toner visar sig, utan något som riktigt stöttar upp från grunden. Framförallt saknas spår av positiv utveckling.

Efter ett par sippar har jag bekräftat mina misstankar om att tre år inte är någon optimal lagringstid. Smaken känns lite urholkad, utan kraft och utan ryggrad. Det finns trevliga smaker av torkad frukt, toffee och rörsocker men också lite för kraftiga oxideringstoner. Det smakar inte på något sätt dåligt sett över det hela, jag dricker gärna upp hela flaskan. Men det har inte blivit bättre på något sätt än när den var färsk.

Om du ändå tycker att det börjar bli dags att fylla på med fler Lunator i förrådet är det bara att vara redo den 2 maj. Då släpps årets upplaga på Systembolaget, totalt kommer 15000 flaskor till priset av 25,90 kr styck. Drick nu eller lagra 1-2 år.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar