Senap, salt och ost till öl

, , 2 kommentarer
Det här med att doppa ostbitar i dijonsenap och sellerisalt är inte en särskilt vanlig företeelse i Sverige. I Belgien däremot verkar det närmast omöjligt att beställa in lite ost på en bar utan att få senap till. Nästa gång du känner för att korka upp en mörk belgare, testa gärna detta till. Det finns en god anledning till att det är poppis hos belgarna.

Sellerisalt är inte det enklaste att hitta. Finns det inte på din vanliga matbutik är kryddhyllan i en orientalhandel ett bra ställe att leta på. Det är värt att leta efter och hittar du väl en påse räcker den länge. Hittar man det ändå inte funkar även flingsalt. Ta sedan den godaste dijonsenap du får tag på och en god men inte nödvändigtvis lagrad gouda så är ostbrickan klar.

En bra belgare till det och din kväll är gjord. Rochefort 10 till exempel, en av världens bästa öl som lever ett liv i skymundan på Systembolagets hyllor. Detta under av fikon, russin, dadlar, choklad och kryddor i lager på lager är en sann njutning som är väldigt värd de två tjugolappar man får undvara för en flaska.

Saltet och styrkan i senapen ger balans och extra kraft till osten och möter då ölet perfekt. Allt smälter samman i munnen till en fulländad smakupplevelse. Det här är så enkelt och så gott, men ändå så lätt att glömma bort. I alla fall för mig, som inte tänkt tanken på att unna mig det här på minst ett år nu. En perfekt avslutning på vilken kväll som helst!

Cornichonsen är jag däremot lätt tveksam till...

2 kommentarer:

  1. Nyligen börjat följa din blogg. Väldigt bra med tips du har. Det här senaste med doppa ost i dijon var helt nytt för mig. Måste testa!
    Är det någon särskild ost som passar bäst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen! Jag tycker gouda passar bra om du får tag på en bra sådan (behöver dock inte vara en långlagrad variant).

      Radera