Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter i maj 2013

, , 5 kommentarer

Det är dags igen. Nästa torsdag alltså, då kommer majnyheterna på Systembolaget. Redan idag får ni mina snabbrecensioner om nästan alla öl som släpps. En salig blandning av besvikelser, stabila öl och riktigt övertygande pjäser blev det.

[namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholstyrka, modul - antal]
[Mina noteringar]
[Datummärkning eller motsvarande]

Brasserie de Sain-Sylvestre Bière Nouvelle 2013
Frankrike, 75 cl, 72,90 kr, 8 %, T5 - 3780 st
Frisk fruktig och jästig doft med lite torra, landsbygdsinslag. Något söt smak med inslag av päron, äpple och annan höstfrukt. Knappt någon beska.
Bäst före: 31.01.16

Valeir Blond
Belgien, 33 cl, 26 kr, 6,5 %, T5 - 6000 st
Platt doft som påminner om en dålig lager. Även smaken är liknande med initialt väldigt små inslag av jästen och med mer fokus på en matt och multen smak som jag inte alls tycker om. Rätar upp sig något mot slutet, men överlag en besvikelse.
Bäst före:07.09.2014

De Ranke Saison de Dottignies
Belgien, 75 cl, 66 kr, 5,5 %, T7 - 1500 st
Pepprigt kryddig doft med rena drag av vete och bittert citrusskal. Mycket snygg doft och smaken har lyckligtvis samma karaktär. Torr som en krita är den, man blir törstig av att dricka den. Jag gillar den skarpt.

To Öl Sans Frontière White Wine Edition
Danmark/Belgien, 37,5 cl, 119 kr, 7 %, T6 - 1080 st
Vitvinsfaten slår igenom direkt i doften och dominerar tillsammans med en ton av kattlåda. I smaken är dessa karaktärer inte alls lika dominerande utan byggs upp och tar över först mot slutet. Innan dess kommer en tydlig pepprighet. Torr avslutningen men vitvinsfatet ger en illusion av sötma. Bra och lite spännande, men tveksamt om det är prisvärt.

Mikkeller SpontanCherry Frederiksdal
Danmark/Belgien, 37,5 cl, 129 kr, 8,2 %, T6 - 1800 st
Mycket rik, djup arom med tydliga inslag av smör (inte på ett dåligt sätt) och massor av körsbär. Syran verkar gå lågt ner i pH-graderna men känns ändå ganska mild. Riktigt mumsig körsbärssmak som skiljer sig en del från klassiska belgiska krieks. Den kostar visserligen en del men är riktigt god och kul att prova om man gillar kriek.

Nögne Ö Tindved
Norge, 25 cl, 69 kr, 7 %, T7 - 1260 st
"Mysko" doft med havtornets vilda karaktär, som påminner mycket om enbär och dessutom finns lite brettiga toner. Smaken är torr och inte så fruktig som man kanske kunde tänka sig, utan mer med en ljust bärig doft tillsammans med enbär och brett. Ska dock sägas att det är en ganska unik smak som jag känner att det är svårt att förmedla till den som inte smakat havtorn förut. Speciell öl, god eller inte låter jag vara osagt.

Nynäshamn Tjockhult Tjinook
Sverige, 50 cl, 33,30 kr, 5,1 %, T5 - 13500 st
Chinookens säregna doft med mycket citrusskal är behaglig men lite endimensionell. Grundlagern känns som att den saknar lite djup, även för en lager. Sammantaget är det en helt okej och mycket lättdrucken lager, men för mig får den svårt att konkurrera då det finns flera bra lageröl på Systembolaget till betydligt lägre priser.

Oppigårds Brewers Brown
Sverige, 33 cl, 19,70 kr, 5,5 %, T5 - 25000 st
Mycket, mycket bra brown ale med en humlekaraktär med lite tall och gräs som lyfter intresset utan att ta över och göra den till en brun IPA. Maltkroppen får alltså också vara med och spela med sina trevliga smaker av rostat vörtbröd och knäck. Lång efterbeska. En av de trevligare ölen i detta släpp.

Grebbestad Lunator 2013
Sverige, 33 cl, 25,90 kr, 7,9 %, T5 - 1500 st
Lite burdus doft med råsocker och strödadlar utan överdrivet mycket nyans. Mycket söt smak, på gränsen till sliskigt. Så här ung känns den fortfarande opolerad och rå, men den blir bättre med lite ålder. Inte för mycket dock (se min artikel om lagrad Lunator).

Mikkeller Vår/Sommar 2013
Danmark/Belgien, 33 cl, 29,90 kr, 5,5 %, T5 - 45000 st
Mycket humlig doft med drag av gräs, gröna blad, grönt te och citrongräs, med karamell och småkakor i botten. I smaken avtar tyvärr stora delar av humlesmaken lite för snabbt och det blir lite för obalanserat för att den ska bli riktigt njutbar, men det får ändå ses som en kompetent öl.

Brewdog Hello My Name is Ingrid Uppskjuten till juni
Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 %, T5 - 9816 st
Snygg mix av bär, söt citrus, ananas och, ja, lite milda hjortron. Smaken är lätt söt till en början men blir torrare mot slutet. Till sist kommer en milt fruktig eftersmak med en behaglig efterbeska samt, tyvärr, en lätt störande alkoholton. Kompetent DIPA med en mindre twist, dock inte i toppen av sin stil. Med det sagt vet förstår ni kanske att jag inte tycker den är värd den oerhörda hajp den verkar ha i Sverige, men nog är den värd att köpa (om man hinner få tag på någon).
Bäst före:28.02.2014

Amager The Sinner Series Envy
Danmark, 50 cl, 44,90 kr, 6,5 %, T5 - 10080 st
Ganska milt humlig i aromen men med mer driv i humlesmaken, som drar åt västkusthållet med en blandning av citrus, mango och kåda. Medelkraftig beska som växer i eftersmaken. Lätt och blygsam maltkropp som stöttar humlen utan att själv ta någon större plats. Bra tolkning av amerikansk västkust-IPA men når inte riktigt upp till originalen.
Bäst före:03.2014

Amager The Sinner Series Lust
Danmark, 50 cl, 59,90 kr, 9,2 %, T5 - 4200 st
Senaste veckornas nakenangelägenhet för svenska ölsamhället. Texten "We're not proud to be sinners, but at least we are open about it..." som finns på alla etiketter i Sinners-serien blir klockren på den svarta specialetiketten som gjorts bara för Systembolagssläppet. Själva ölen står stadigt på egna ben, med en trevlig fruktig doft med en lite överraskande ton av bacon. Smaken är tung och söt men inte sliskig. Sötman passar nämligen väl in i den djupa smaken med mycket torkad frukt och en lätt eldighet. En intressant nytolkning av de klassiska starkare belgarna.  

Amager The Sinner Series Pride
Danmark, 50 cl, 59,90 kr, 10 %, T5 - 6000 st
Mycket tung och intensiv smak full av rostade toner och choklad som kompas av en lätt rökighet. Mot slutet infinner sig en lätt sälta, som en havsdimma som väller in mot klipporna. 6-timmarskoket har verkligen koncentrerat denna öl till något extremt på sitt eget vis. Den blir lite som en starkt blandad saft i det att smakerna nästan känns som för mycket. Men för guds skull, späd inte ut den med mer vatten...
Bäst före:03.2018

 
Epic Imperial Red
USA, 65 cl, 73,40 kr, 8,3 %, T7 - 1068 st
Knäckig doft med flera lager av kåda, tall och såpa. Tyvärr följer såpan med ner i smaken också som gör att den blir väldigt märklig. Tung, fyllig kropp med drag av knäck, karamell och kåda, men tyvärr förstör såpan en hel del.
Release #22 

Epic Hopulent India Pale Ale
USA, 65 cl, 75 kr, 8,4 %, T7 - 1068 st
Indistinkt humlig och söt doft och smak med en blandning av småkakor och fräsch fruktighet. Sticker inte ut åt något håll men är mycket lättsam och trevlig att dricka. Rivig efterbeska.
Release #60 

Epic Smoked & Oaked
USA, 65 cl, 115,90 kr, 10,3 %, T7 - 1068 st
Milt rökig doft med tydliga inslag av ek, kola och torkad frukt. Smaken är söt, rökt och komplex (ett ord jag brukar försöka undvika att slänga mig med men nu känner är befogat). Något eldig på slutet men det lyfter ölen snarare än sänker den. På det hela taget är det kanske en av bästa och häftigaste ölen i detta släpp. Tung men samtidigt välbalanserad och smakerna knyts ihop mycket fint. Väl värd att punga ut de extra kronorna för.
Release #18

Great Divide Old Ruffian
USA, 65 cl, 79,90 kr, 10,2 %, T5 - 3228 st
Tung, djup smak med massor av karamell, knäck, marsipan och torkad frukt tillsammans med en rejäl dos amerikansk humle som ger inslag av kåda och citrus. Efterbeskan är stor men inte överväldigande eller obehaglig. Kan ändå upplevas något platt jämfört med komplexiteten i vissa andra barley wines, men jag menar att det ändå är ett mycket bra öl.

Jämtlands Baltic Stout Imperial
Sverige, 50 cl, 28,20 kr*, 7 %, T5 - 8000 st
Lätt rökig ton tillsammans med en gräddig chokladighet och drag av nougat. Utmärkt balanserad stout men den som älskar amerikansk full-on-mer-av-allt imperial stout kan nog finna den ganska tråkig.
Buteljerad: 19.12.2012


*Exkl. pant

I detta släpp kommer även:
Boulevard Grainstorm Black Rye IPA, USA, 149 kr, 75 cl - 588 st
CAP I'm Curious DIPA, Sverige, 199 kr, 75 cl - 240 st
Holgate Empress, Australien, 158,60 kr, 50 cl - 480 st

5 kommentarer:

 1. Jag har svårt att förstå om du var positiv eller negativ i din beskrivning om Pride, i övrigt tycker jag betyg hade underlättat för att ibland reda ut tveksamheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eriks förklaring nedan är lite så som jag tänker. Jag skriver visserligen värderande ibland (tycker om, tycker inte om etc) men jag vill inte ge betyg på dessa snabbprovningar. Dels är inte omständigheterna de allra bästa (små smakprov, många öl på kort tid) och dels vill jag att det ska bli lättare för läsaren att skapa sin egen uppfattning om man kommer tycka om ölet eller inte. Om du gillar kraftiga imperial stouts med koncentrerad smak kommer du att gilla Pride medan någon som föredrar balans och subtila smaker kommer vilja hälla ut den i vasken. Själv tyckte jag den var god att sippa på men skulle inte vilja dricka en hel flaska, eller ens en halv, själv då den snabbt blev "för mycket" för mig.

   Hoppas det hjälpte dig :)

   Radera
  2. Jo jag förstår hur du tänker, och det har väl sina fördelar och nackdelar. Jag brukar tycka att "omdömena" är ganska tydliga, men denna gången förstod jag inte så mkt av Pride och undrade därför. Eventuella betyg hade nog löst det problemet men det gick ju bra såhär med :)

   Radera
 2. Hej Olle
  Jag vet inte om Johan håller med mig men syftet med att prova är ju inte att reda ut vad man tycker är positivt eller inte, för alla andra. Syftet är ju att reda ut vad man själv tycker.
  Det är ju inte säkert att du tycker likadant som Johan eller någon annan. Det du ser som positivt kanske är negativt för en annan.
  Därför håller jag faktiskt med Johan i att man inte behöver ge betyg.

  Dessutom förändras smaken hela tiden, och en sak kan vara jättegod idag men om ett år tvärtom..

  Kanske inte det svar du efterlyser men det du får av mig..
  Erik Austvik

  SvaraRadera
 3. Provar ni blint och "i tysthet"?

  Cheers!

  SvaraRadera