Det ballar ur med Baladin

, , Inga kommentarer

Hur börjar man med att beskriva Xyauyü Oro? Det finns så många nyanser, så mycket smak att det är svårt att hitta en naturlig punkt att börja. Denna barley wine från italienska Baladin bjuder in till njutning och klappar samtidigt en handske i ansiktet på smaklökarna.

Låt oss så börja i andra änden. Priset. 199,20 kronor för 50 cl är lite mer än vad vi är vana vid att se när vi besöker ölhyllan på Systembolaget. Den visade sig vara värd det. Efter priset lägger man märke till förpackningen. Kanske vill man inte låta sig påverkas av det kosmetiska. Det går ändå inte att komma ifrån att Xyauyü är otroligt snyggt, lyxigt och inbjudande förpackad. Välsvarvad flaska, stilren och elegant etikett och så förpackad i pappcylinder. Det ger en extra udd till upplevelsen av denna dryck.

Nå, dags att försöka komma tillbaka till själva ölet. Till att börja med kan nämnas att det är mer eller mindre platt. Det är meningen och inget att bli rädd för. Det är snarare en styrka än en svaghet för detta öl. Åh, detta öl. Om du någonsin har undrat vad som menas när man beskriver en öl som komplex behöver du bara smaka på detta öl för att få det förklarat. Alla smaker flyter in i varandra på ett underbart sätt.

Smaken är söt och mjödliknande med stora nyanser av rörsocker, allsköns torkade frukter, karamell, oxidationstoner, vanilj, umami och blomster. Knappt någon märkbar beska men trots det upplever jag den inte som för sött eftersom sötman är så väl inkorporerad med de andra smakerna. Den ska ändå betänkas så att man dricker denna öl vid rätt tillfälle - till en efterrätt eller kanske ännu hellre som en efterrätt.

För att knyta ihop säcken sammanfattar jag med att den här ölen får smaklökarna att balla ur. På ett bra sätt. Jag kommer definitivt att trotsa min plånboks invändningar och beställa några av de 360 flaskor som släpps på Systembolaget den 1 juni.

Denna flaska var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar