För den sakenyfikna vankas det snart Sake Makers Dinner med Kjetil Jikiun

, , Inga kommentarer
Beer Makers Dinner, en middag där bryggmästaren är på plats och serverar sina öl till maten och pratar om desamma, är numera ett etablerat fenomen på den svenska krogscenen. Inte riktigt lika vanligt är Sake Makers Dinner, men nu planeras en sådan på Hello Monkey i Göteborg som dessutom blir den första i Sverige med sake som gjorts i Europa.

Det är förstås tojin Kjetil Jikiun, kanske mer känd som bryggmästare på Nögne Ö, som kommer till Hello Monkey och håller en middag med sina sake som bryggs på Nögne. De är nämligen den enda sakeproducenten i Europa. 8-rättersmiddagen i sin tur har komponerats av Hello Monkeys köksmästare Jonas Simonsson och kommer att ackomponjeras av sex sorters sake samt ett plommonvin.

Sake som sake, tänker du? Inte alls, det finns många stilar av sake med skilda karaktärer. Råvaran i sake är ris, vars stärkelse omvandlas till socker för att kunna jäsas i en process som i mångt och mycket liknar ölbryggning. Den jäses sedan upp till så mycket som 20 % alkohol. Någon destillering gör man dock inte och att kalla det för risbrännvin vore alltså fel.

Middagen kommer att kosta 1195 kr per person och går av stapeln kl 19.00 den 16 maj, alltså nu på torsdag. Hello Monkey ligger på Linnégatan 52 i Göteborg. Menyn för kvällen ser ut som följer:
-Fin de claire ostron med umamisalsa
-Laxtartar med shiso- och kizamidressing
-Hamachi med senapssyltad chili och ponzucremé
-Friterad soft shell crab med japansk chilimajjo
-Mini pilgrimsmusslor med tryffelmarinerad blomkål soja och yuzo
-Japansk råbiff med vårlökssallad och tryffelvinägrett
-Misobakad torskrygg med king oyster och rädissallad
-Yuzumarinerad rabarber med kardemummaparfait och kanderade mandlar

Anmälan till middagen sker till marcus@hellomonkey.net

0 kommentarer:

Skicka en kommentar