Pulled pork - världens enklaste slowfood

, , 4 kommentarer

När min flickvän föreslog att vi skulle laga pulled pork någon dag var jag inte sen att nappa på den idén. Ända sedan jag testade det i USA för 1,5 år sen har jag velat prova att göra det hemma men aldrig riktigt kommit runt till det. Det är fantastiskt gott och kräver minimalt med arbete, om än mycket väntetid för marinering och tillagning.

Det enklaste sättat att tajma allt är om man lägger köttet i saltlag på morgonen dagen innan det ska serveras, gör dryrub på kvällen dagen innan och lägger in det i ugnen tidigt på morgonen den dagen det ska serveras. Lite planering krävs alltså, men väldigt enkelt och väldigt lite faktiskt köksarbete sett till hur mycket mat man får och hur gott det blir.

Till din pulled pork dricker du med fördel en kraftig IPA, en dubbelbock eller en härlig rauchbier. Alla knyter an till ölen på olika vis men gemensamt är att de har en grundsötma som gifter sig med fläskköttet och sedan är det en fråga på hur man vill bygga vidare sin mat-och-dryck-kombo, och förstås vad man själv gillar för öl.

Till ca 8 portioner behöver du:
2 kg fläskkarré

Saltlag:
2 liter vatten
130 gram salt
2 lagerblad
2 stjärnanis

Dryrub:
50 g paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 msk oregano
50 g farinsocker
1 tsk vitlökssalt
2 msk salt
2 msk malen svartpeppar
1 msk cayennepeppar

Marinad:
1 1/4 dl äppelcidervinäger
3/4 dl vatten
1/4 dl ketchup
25 g farinsocker
1 tsk chiliflingor
2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar

Börja med att koka ihop saltlagen i en stor kastrull (tänk på att både saltlag och kött ska få plats). Blanda vatten med salt och kryddor, koka upp och rör om tills saltet löst sig. Låt svalna. Putsa under tiden bort så mycket synligt fett som du kan/orkar från köttet. Lägg ner köttet i den svala saltlagen, täck över och låt stå i kylen i åtminstone 10 timmar.


Blanda sedan ihop din dryrub. Ta ut köttet ur kylen, torka av det ordentligt med hushållspapper och klappa in all dryrub. Låt stå i en ugnsfast form i kylen i åtminstone 10 timmar. Ställ sedan in formen i en 110 grader varm ugn i 10-12 timmar (tills köttet har en innertemperatur på omkring 95-100 grader). Alternativt kan man förstås köra det i en klotgrill med indirekt värme, gärna med lite gott rökspån i. Blanda till marinaden precis innan du tar ut köttet. Om det blivit mycket vätska i formen kan du hälla av en del. Dra sedan ut köttet med hjälp av två gafflar, det faller isär i bitar på en gång. När du dragit isär hela karrén häller du över marinaden och blandar om. Servera med (hamburger)bröd, coleslaw och barbecuesås.Barbecuesås:
1 dl ketchup
100 g farinsocker
2 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
2 tsk senap
2 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 vitlöksklyfta

Pressa vitlöksklyftan och blanda samman med alla ingredienser i en skål. Se till så att allt socker löst upp sig. Klart!

Coleslaw gör du enkelt på vitkål och morötter i ungefärliga proportionen 2:1, som rivs grovt. Blanda med lika delar creme fraiche och majonnäs efter egen smak (använd lättprodukter om den inte ska bli så fet/mastig). Smaksätt med citronjuice, salt och peppar. Variera med egna kryddningar.

4 kommentarer:

 1. Skaffa en Croc-Pot!
  Tur man inte hänger på trender itan gjort pulled pork i säkert 10-år :)

  Köpte min på amazon.com för 640 kr, kostar 1 995 kr i Sverige.
  + 29 kr för en jordad kontakt

  SvaraRadera
 2. Jag brukar grava fläskkarrén i minst 12 timmar med 1/2dl salt + 1/2dl socker. Sen lagar jag den sous-vide med purjolök, Rauchbier och lite liquid smoke. På det visset blir det garanterat inte torrt!
  BBQ såsen jag brukar göra är den från DN east-west: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/barbecuesas-east-west
  Jag håller helt med ditt ölförslag, några belgare åt det friska hålet borde passa fint också, typ Maredsous 6, eller varför inte en St Feuillien Triple eller liknande!?

  SvaraRadera
 3. Det funkar för er tålmodiga hör jag, själv kör jag i en tryckkokare med bbqsås, rödvin och vatten. Fullt tryck i en timme, sedan låter jag den vila kanske en halvtimme medans trycket och temperaturen sjunker innan jag äter!

  SvaraRadera
 4. Gjorde precis det här receptet, ganska punkt till pricka. Blev mycket gott :)
  Tackar!

  Till detta dracks en Napa Smith Hopageddon Imperial IPA, som även om ölen var väldigt god, kanske var i kraftigaste laget.

  SvaraRadera