SM i hembryggning 2013

, , 1 kommentar

För dryga två veckor sen arrangerades SM i hembryggning i Eskilstuna. En glad dag med muntra miner laget runt, hembrygd öl i överflöd och en sådan kamratanda som bara kan uppstå när man samlar ett gäng entausiaster i samma lokal. Här finns inga tankar på årsproduktion, likviditet, förtjänster, Systembolagslanseringar, marknadsföring och annat som hör företagsvärlden till. Här är det bara fokus på en sak. Öl.

Ja, det är verkligen något speciellt med hembryggararrangemang. Efter lite filosoferande, med tillhörande djupa veck i pannen, över den bakomliggande anledningen till detta har jag kommit fram till att det måste handla om just den ostörda kärleken till ölet och bryggningen. Det är bara en hobby, man gör det bara för att man vill göra det. Inte för att man, dessutom, ska kunna få råd med mat på bordet och tak över huvudet. Det finns inget annat driv än det egna intresset. När alla dessa glada entausiaster samlas i samma lokal går det nästan att ta på den rena glädjen för sitt hantverk. Det är fint och det är det som gör en hembrygdsfestival till något helt annat än en vanlig ölfestival.


Med omkring 130 öl i Folkets Val, till slut bara en mindre än förra årets tillställning i Uppsala, var det inte bara en fest för de som ställde ut. De 1300 besökarna hade riklig med öl att välja mellan och kvaliteten var det inget fel på heller. Årets specialtema var LAHS, låg alkohol - hög smak, för att visa på att det inte behövs höga alkoholhalter för att göra god öl. De utställande hembryggarna hade tagit uppgiften till sig och utfört den med bravur. Bäva månde folkölshyllorna om dessa skulle bryggas kommersiellt.


Även bland de öl som nu ändå hade tillräckligt med alkohol för att ha hår på bröstet och mer ansiktsbehåring än en moppemusch fanns det några riktiga guldkorn. Nerdbrewing med sina programmeringsinspirerade namn på ölen hade flera sådana, särskilt vinnaren i folkets val klass 3, vid namn indexoutofbounds som är en eklagrad och vaniljkryddad imperial stout. Tung med balanserad sötma, härlig vanilj och starka drag av ek. Den lyfte ytterligare med den mörka chokladen som Hannes, mannen bakom Nerdbrewing, serverade till den och nirvana var därmed uppnått. Den häftigaste upplevelsen jag haft med hembrygd öl sedan den saffranskryddade Nalle Puh Julporter från Ölsvammel et al.

De belgiskt influerade ölen lyste nästan med sin frånvaro i folkets val. Kanske för att dessa istället ställts ut i full fokus på Belgoträffen i Uppsala tidigare under året. Som besökare saknade jag särskilt något lite surare att väcka smaklökarna med. Det fanns visserligen två stycken berliner weisse men dessa bjöd faktiskt inte på någon större syra. Till många besökares förtjusning hade Hampus Olofsson, känd från bland annat Sveriges Bryggradio och bryggaren bakom den ena av dessa berliner weisses, också kokat ihop två stycken fruktsiraps att smaksätta ölen med på klassiskt tyskt vis.

Priset för mest udda öl, och dessutom domarnas innovationspris, får gå till Jacob Carlström och hans  Truly Illegal Wit. En öl som gör revolt mot reglementet att brygga med malt och humle. I denna användes endast omältat spannmål och istället för humle som krydda användes malört. Ett spännande experiment och en revolt som är värd att göras. Samtidigt belyste den varför humle används i öl världen över sen hundratals år tillbaka. Humle kan nämligen användas så att den bara ger beska och inga andra smaker eller aromer till ölet, något som andra kryddor och örter inte klarar av.


Alla resultat från domartävlingen och folkets val finns på SHBF:s hemsida. För några riktigt snygga bilder från arrangemanget rekommenderar jag en titt på denna foto/ölblogg.

2014 är det Linköpings tur att arrangera SM i hembrygd öl.

1 kommentar:

  1. Tusen tack för det fina omdömet, kul att du gillade min öl! Och jag håller med, Nalle Puh Julporter var grym! Vi ses i Linköping, om inte tidigare!

    SvaraRadera