4-rätters lunch med Grimbergen på Le Rouge

, , Inga kommentarer
Foto: Carlsberg/Cohnwolfe

Carlsberg har under maj lanserat öl från Grimbergen på den svenska marknaden och bjöd i veckan in till öllunch på Brasserie Le Rouge i Gamla Stan i Stockholm för att presentera dessa öl. Abbott Erik från Grimbergenklostret, som tillhör Premonstratenorden, var på plats för att berätta om klostret som började brygga öl för nästan 900 år sen men som nu flyttat ölproduktionen till ett externt bryggeri.

1128 började alltihopa och man påstår sig fortfarande ha kvar, och använda, originalrecepten från den tiden, som trots flertalet bränder ska ha klarat sig. Alla dessa bränder, bland annat vid slaget mellan Herren av Grimbergen och Hertigen av Brabant samt under franska revolutionen, har också gett upphov till symbolen för Grimbergen, nämligen Fågel Fenix som återupplivas ur askan.

Dagens huvudnummer var dock maten som tagits fram av Mikael Åström, källarmästare och sommelier på Le Rouge. "Grimbergen har många nyanser under ytan så här ville jag leka med sötma, sälta, syra och fetma i maten för att locka fram dessa nyanser", berättade Mikael innan vi slog oss ner till bords. Inramningen i källarvalven var fantastisk och som förstagångsbesökare var jag spänd på att se vad som skulle levereras i matväg.


Som en första liten aptitretare serverades paté på rôtistekt kanin, tryffelvinaigrette och kyndel, en smakrik historia som direkt satte ribban högt för resten av måltiden. Kombinationen med Grimbergen Blonde lämnade däremot en del att önska då varken maten eller ölen lyftes av att kombineras. Till den andra rätten, murkelsoppa med confiterad fermierkyckling, fungerade kombinationen med Grimbergen Double Ambrée istället riktigt bra. Den lite sötsyrliga soppan med den smakrika kycklingen gifte sig utmärkt med den småsött karamelliga och fruktiga ölen. Riktigt trevliga tillsammans och lunchens bästa kombination, utan tvekan.

Huvudrätten kom i form av saltbakad torsk med aioli, spenat och färskpotatis och återigen var det Blonde i glasen. Jag har ingen större erfarenhet av fisk på tallriken, men det här var bannemig en av de godaste fiskrätter jag ätit. Perfekt tillagad torsk, smakrik aioli och härlig färskpotatis gjorde detta till en mycket elegant rätt. Ölen klarade inte riktigt att möta upp detta på bästa sätt, vilket en mer nyanserad öl i samma stil säkerligen klarat bättre. Avslutningsvis serverades en bit 24 månader lagrad Beaufort, en opastöriserad hårdost från franska Savojen, tillsammans med en bit fruktbröd och den andra serveringen av Double Ambrée. Ost med söta tillbehör och en öl med sötma går ju nästan alltid hem och så även i detta fall då ölet var lagom kraftigt för att möta osten. En värdig avslutning på en härlig lunch.


Sammanfattningsvis blev jag mer imponerad av maten från Le Rouge och deras jobb med att skapa rätter till ölen, än de två ölen från Grimbergen. Inom sina respektive stilar skulle jag ranka dem i det övre mittenskiktet. De är dock prisvärda, båda kostar omkring 19 kr flaskan i Systembolagets beställningssortiment (kollikrav). Det bästa med att Carlsberg introducerar dessa öl på den svenska marknaden är att krogar som har Carlsberg som enda leverantör kan få lite mer alternativ till Leffe vad gäller det belgiska utbudet. Därmed kan man som restaurangkund få lite bättre valmöjligheter gällande dryck till maten när man är ute på restaurang, och den utvecklingen är välkommen på alla sätt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar