Smakprov av min hemmagjorda cider

, , Inga kommentarer
För ganska många veckor sen nu köpte jag ett gäng flaskor med äppelmust från IKEA och satte på jäsning med lite torrjäst av sorten US-05. För tre veckor sen buteljerades den och igår blev det dags för första provsmaket. Jag vet ärligt talat inte vad jag hade förväntat mig från början men i slutändan blev det inte så dumt.

Det var ett oroande svagt pys från flaskan när kapsylen åkte av men kolsyrenivån var där jag ville ha den, någonstans i trakterna kring medelstark. En läskande munkänsla men inte spritsig eller mousserande. Smaken drar åt det brittiska hållet med en del torra, vinösa drag men den är inte alls så extrem som en del brittiska cider jag smakat. De är dock ganska lätträknade så mina referensramar är förstås ganska snäva. Den är torr men inte snustorr och den lätta syran är behagligt uppfriskande.

Det hela påminner faktiskt lite om de "finare" varianterna av lågalkoholcider, fast torrare och med mer alkohol. Överlag är jag nöjd med karaktären. Problemet ligger i att smaken blir för tunn, särskilt i eftersmaken som blir rent av vattnig. Eftersom den ursprungliga musten inte heller hade någon särskilt kraftig smak kommer det inte som någon överraskning.

Häri ligger väl också det svåra med att göra cider hemma, nämligen att få tag på eller att själv lyckas tillverka bra must. Jag misstänker att en extra kick med äppeljuicekoncentrat, både i ursprungsmusten och som prima istället för sockerlag, åtminstone delvis hade löst det problemet. För att det ska bli lyckat med de experiment jag klurat lite på förut (torrhumla respektive lagra med ekkuber) ska det nog till en kraftigare grundsmak.

Slutsatsen är ändå att det är riktigt enkelt att göra en godkänd cider på egen hand samt att en bra must är a och o för ett bra slutresultat.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar