Hippa HippoFä med ugnsbakad spätta på ruccolabädd

, , 2 kommentarer

När Dugges gör samarbetsöl med skandinaviska bryggarkamrater verkar det sällan bli några vanliga öl. När man för några år sen gjorde en öl med Nögne Ö blev det en ölvariant på sahti och när man nu gått ihop med danska fantombryggaren Anders Kissmeyer och skapat vårsaisonen Hippofä är det en kreation med bland annat havtorn, nypon och rölleka.

Resultatet är en lätt, frisk och lite extra kryddig saison. Jag ville prova den med mat och funderade lite på vad man skulle kunna hitta på till. Samtidigt kände jag att jag ville prova att laga lite fisk igen, närmare bestämt lite spätta. Vit fisk och kryddig saison kunde ju vara något, tänkte jag.

Fisken tillagades i ugn i ett foliepaket med lite smör, vitt vin och tunna limeskivor samt en gnutta malen ingefära och chili, efter att ha legat i saltlag över natten. Fisk är inte min specialitet direkt och det här definitivt kan slipas på, men det smakade till slut rätt bra. Firren serverades på en ruccolabädd som en liten förrätt.

Tanken var att saisonens vitpepprighet skulle knyta an till ruccolans pepprighet och passa bra till fisken. Medan ruccolan inte riktigt svarade på ölets kall passade det väldigt fint ihop med fisken. Ölets citrustoner mötte upp fiskens lime och nyanserna av havtorn passade fint ihop med fisksmaken.

En trevlig kombination där mina matlagningskunskaper kring fisk var det enda tillkortakommandet. Gillar du att laga fisk tror jag inte du blir besviken på Hippofä som måltidsdryck.

Ölen var ett varuprov

2 kommentarer:

 1. Låter intressant och gott.
  Dock något fundersam över det här med fisken i saltlag över natten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med saltlagen var väl en del av experimentet, men det var egentligen inte meningen att firren skulle ligga i så länge. Tanken var att tillaga den samma dag men det blev inte av så den fick ligga kvar. Hursom tyckte jag faktiskt att just den delen blev bra, men min smak vad gäller fisk är väl inte riktigt som "alla andras" :)

   Radera