Test av TEMPEL Brygghus - hembryggare med ambitioner

, , Inga kommentarer

Paret Sabina och Arvid driver tillsammans TEMPEL Brygghus, ett hembryggarprojekt med ambitioner på att bli kommersiella. Med rötterna i Västerås är bryggutrustning just på väg att förflyttas till Uppsala för fortsatt verksamhet. Jag fick en kasse med fem av deras öl att prova och det blev verkligen blandad kompott både vad gäller stilar och kvalitet.

Bland ölen jag fick fanns en brittisk bitter, en fatlagrad barley wine, en rökt chiliporter, en imperial stout och en IPA kryddad med ingefära och maskros. Bittern visade sig tyvärr vara infekterad av något syraproducerande och gick inte länge att känna igen som en bitter. Sånt som händer, bara att glömma och gå vidare.

Allra mest spänd var jag på att prova något kryddat med maskros. Jag är tyvärr inte riktigt säker på om det gick att känna så mycket av det. Ingefäran var också anonym till en början men smög fram mer och mer för att till sist bli tydlig utan att ta över. Humlingen var relativt mild för en IPA. Jag skulle beskriva det som en intressant öl men inte något jag skulle välja att köpa i konkurrens med vad som finns på Systembolaget.

Den rökta chiliportern var också spännande med en god mix av chili och choklad i smaken. Rökigheten kändes inte av särskilt mycket och smaken kunde överlag vara något fylligare men annars mycket god. Choklad och chili är som bekant en god smakkombination och den spelar ölen väl på.

Snöstorm är deras imperial stout, en välrostad historia med mycket chokladsmak. Trevlig på många vis med drag av kaffe och lite torkad frukt utöver chokladsmaken, men trots den för stilen helt normala alkoholhalten på 9,5 % känns den lite väl tung efter ett tag och bjuder inte in till en till klunk på det sätt jag önskar. Det är något obalanserat helt enkelt. En okej imperial stout som behöver lite arbete för att bli bra.

Till sist har vi deras barley wine som lagrats på ett miniekfat från Thorslunds Kagge. Sabina varnade mig för att det varit problem med kolsyrningen i vissa flaskor och mycket riktigt fick jag också en som var helt platt. Synd, för ölen i sig är väldigt, väldigt god. Välbalanserad och nyansrik med härliga toner av kola, vanilj, torkad frukt och trä. Lagom söt och vore det inte för bristen på kolsyra hade jag inte haft en enda invändning.

Sammanfattningsvis är mitt intryck av TEMPEL att de har en del bra idéer till öl men att slutresultatet behöver jobbas på innan det är läge att satsa kommersiellt. Även om man bara ser till den lokala konkurrensen i Uppsalaområdet kommer de fortfarande ha Slottskällan, Train Station Brewery och snart också Jackdaw att tävla om kunderna med.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar