Lokalkollen: Sommartrio från Eskilstuna

, , Inga kommentarer
Eskilstuna har fortfarande en stor ölfamilj men tre av de står ut som bra sommaröl. Åtminstone på pappret. Sommar Ale är förstås en självskriven sommaröl, och vem menar att en välhumlad wit eller en lågalkohols-IPA inte passar bäst på sommaren?

Session-IPA, alltså en en öl med mycket aromhumle, låg alkoholhalt och en beska som är anpassad till den tunnare kroppen, är trendigt i staterna just nu och Eskilstuna har inte varit sena att haka på. Jag gillar hela konceptet och när sommarvärmen slog till på riktigt var jag inte sen att öppna en till en lunch i gröngräset. En trevlig fruktighet och nyanserade malttoner mötte näsborrarna men också en infektion som inte gick att ta miste på. Riktigt synd för det kändes som ölen i sig skulle vara riktigt bra annars. Efter en snabb titt på Ratebeer konstaterar jag att det verkar vara ett problem som är isolerat till enstaka flaskor då ingen rating nämner något liknande.

Vidare till Sommar Ale, som är en tweakad version av Mälarbadens Sommar Ale, som startade sin bana som festivalöl vid första upplagan av Allt-om-Öl-festivalen för två år sen. Kanske har jag haft otur med flaskan igen men den når inte upp till tidigare somrars utgåvor då den varit riktigt trevlig. Nu är den mest söt och överdrivet maltbetonad med bara lättare inslag av humle.

Det bästa sparas såklart till sist. Modern Veteöl är en vidareutveckling av förra årets Sommar Wit. Istället för de stilklassiska kryddorna koriander och pomerans har man kryddat den med en god dos moderna humlesorter. Resultatet är en mycket frisk veteöl som osar citrus och krusbär. Lite skumbanan, lite vete, låg beska och fantastiskt drickbar. En fullträff för en varm sommardag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar