Lokalkollen: Brygghus 19, Beerbliotek och Bålsta

, , 1 kommentar
Tre bryggerier på B men inga B-bryggerier. Så kan man sammanfatta denna lokalkoll, där vi tar oss an en trio öl från Beerbliotek, Brygghus 19 och Bålsta. Från lager via pale ale till en DIPA är det genomgående gott.

Bland alla nya bryggerier som poppar upp i Sverige finns det några som står ut lite extra och ett av dem är Beerbliotek från Göteborg. De har redan klämt ur sig många olika öl men den enda som hittills letat sig fram till Systembolaget är Pale Ale Bobek Citra. För den som inte är bekant med humlesorten Bobek så är det en av tre slovenska varianter som tidigare såldes under samlingsnamnet Styrian Goldings (de andra två är Celeia och Savinjski Golding). Östeuropeiskt möter alltså amerikanskt i denna pale ale som sprudlar av citrus och blomster. Smaken levererar inte lika starkt på humlesidan som doften gör och har mer gräs och mindre citrus. Därtill en touch kåda och karamell. Den skulle kunna hålla ihop smakerna något bättre, men jag håller det ändå som en bra pale ale. Jobbar de vidare på den kan det bli riktigt bra.

Bålsta har släppt några lite försiktigare öl till att börja men har nu även klämt ur sig en dubbel-IPA vid namn Extrem. Med 32 gram blandad kompott av Chinook, Galaxy och Citra per liter har de inte snålat in på humlen i alla fall. En stor rund maltkropp gör att humlen inte rusar iväg på egen hand. Vissa tycker säkert att det är för tung maltsmak för en DIPA men jag tycker det funkar. Humlen trycker iväg en rejäl portion grapefrukt som dominerar totalt över de andra humlearomerna. Stor smak, men kanske något endimensionell. Ett bra försök på en DIPA där Bålsta inte gör bort sig.

Från Brygghus 19 i Karlshamn provar jag Premiär, ett försök att återskapa en mellanöl från det gamla Carlshamns Bryggeriaktiebolag. Hur nära den kommer sitt original kan jag förstås inte svara på, däremot kan jag säga att det är vågat att gå ut med en lager som första öl. Små fel slår lätt igenom och det har i viss mån också hänt här med några orenheter som märks. I mångt och mycket är det ändå en trevlig pilsner med en frisk, brödig smak och trevligt kryddiga drag av gräs och citron. Om de fortsätter brygga denna och kan putsa bort orenheterna i takt med att de får "brygga in sig" kommer det nog bli riktigt bra.

Utifrån det lilla jag har smakat från dessa bryggerier känns det lovande. Denna trio av bryggerier på B kan bli något att hålla ögonen på i framtiden och särskilt då Beerbliotek.

1 kommentar:

  1. Sven-Da´vid Svensson25 augusti 2013 kl. 17:47

    Premiär från Brygghus 19 har jag smakat. Den var god. Ölet påminner om en tysk Kellerbier. Vid ett annat tillfälle när jag smakade den så var den infekterad. Hoppas på att det var en engångsföretelse.Enligt bryggriet så beror det på att den var handtappad. De har numera investerat i en tappmaskin.

    SvaraRadera