De ska brygga öl på sin egenodlade malt och humle

, , 2 kommentarer
Henrik (t.v.) och Oskar framför ett av kornfälten

Lilla Isala, 3 mil utanför Falun, sattes på kartan redan för femhundra år sen då Gustav Vasa gömde sig undan danskarna just här, förklädd till en dräng. Tillbaka i nutiden är det Oskar Sohlgren och Henrik Lindgren som återigen sätter Isala på kartan med sitt, för vår tid, unika projekt - att själva odla korn och humle för att sedan brygga öl på.

Egentligen är det en rad tillfälligheter som har lett fram till satsningen på ett helt eget öl. Både Henrik och Oskar har haft helt andra karriärer innan men tröttnat på det stressade stadslivet. Oskar flyttade till flickvännens uppväxtort Gårdvik i närheten av Svärdsjö i Falu Kommun, och Henrik tog med sig familjen och flyttade hem till föräldraägorna i Isala på andra sidan Svärdsjö. Vad framtiden skulle innehålla var osäkert för båda men när de genom gemensamma bekanta träffade varandra föll plötsligt alla pusselbitar på plats. De skulle göra öl tillsammans, och själva odla både malt och humle. Lokalproducerat på riktigt.

Det är på Henriks familjeägor som kornet odlas. På 0,6 hektar uppdelat på två åkrar odlar man dels den beprövade kornsorten Tipple och den nyare sorten Rosalina, som eventuellt skulle kunna passa bättre i Dalarnas klimat. Den första sådden beräknas bli mogen för skörd i mitten av september och man hoppas få ihop drygt 2 ton korn. Det finns mer mark att odla på och som mest tror Henrik att de skulle kunna odla korn till omkring 60 000 liter öl per år på de egna markerna.

Kornsorten Tipple

Hur kornet ska bli mältat är ännu något av ett frågetecken. Det finns en del mälterier i Sverige men få som vill hantera så små mängder som Henrik och Oskars första skörd kommer att ge. I framtiden vill de helst mälta kornet själva, men dit är det en bit kvar. Småskaligheten innebär vissa problem men också möjligheter. Till exempel har de en större frihet att experimentera med fler kornsorter med större spridning av smak- och bryggegenskaper än vad som är möjligt för den storskaliga maltindustrin.

Även på humlesidan är de fortfarande i uppstartsfasen. Efter att ha annonserat i lokaltidningen har de fått in tips om ett 40-tal humlerankor i närområdet. Nästa steg blir att åka runt och skörda humle från dessa och testa om det är någon som kan vara bra nog till att krydda sin öl med. Parallellt ska man även testa att odla tysk, tjeckisk och brittisk humle och se om någon av dessa kan producera smaklig humle på de nordliga breddgraderna.

Alla utgifter täcks än så länge med bidrag från länsstyrelsen, men deras arbetsinsats är än så länge helt ideell. Om de lyckas ta sig förbi alla hinder och komma igång med kommersiell bryggning på deras eget korn och humle hoppas de dock kunna få tillräcklig omsättning för att heltidsanställa sig själva. Dit är det dock i bästa fall något år kvar. Första provbrygden med både eget korn och egen humle hoppas man kunna göra under våren eller sommaren 2014.

Ladan där Gustav Vasa sägs ha gömt sig från danskarna
Tanken är att göra ett fullständigt lokalt öl. Om man lyckas få tag på duglig humle från trakten blir det en extra krydda och lokal anknytning, men det viktiga är att råvarorna odlats på gården. Det ska bli gårdsöl så som det gjordes förr i tiden, innan marknadskrafter drev råvaruproduktion till storbruket. Fast med moderna recept och modern utrustning.

Om allting går vägen finns massor av idéer för verksamheten. De vill gärna kunna sälja sin malt och humle till hembryggare och de har även funderat på att odla fler sädesslag till ölbryggningen. Att krydda ölen med örter som odlats på gården eller plockats vilt från markerna runt omkring finns också i tankarna. Liksom att ordna skördefester med egen öl och lokala musiker. Idéer råder det alltså ingen brist på, men först och främst gäller det att få ihop ett eget öl.

Mer om Isala Ölgård kan du läsa på deras hemsida och på bloggen Ölgården kan man följa Henrik och Oskars framfart bland kornfält och humlestörar.

2 kommentarer:

  1. Spännande reportage! Hoppas allt går bra. Har länge undrat varför det inte satsas mer på inhemsk humleproduktion. Gustav Vasa ska ju, för övrigt, ha kommenderat bönderna till att odla just humle.

    SvaraRadera
  2. SO very interesting! Best of luck to the team for the test brew- keep us updated as you get more news
    XOXO

    SvaraRadera