Porterstekens pubguide till Sheffield - Englands caskrikaste stad

, , 3 kommentarer

England har mycket mer än London att erbjuda och så även i ölväg. I flera andra städer går det att hitta massor av bra pubar som serverar modern brittisk öl, samtidigt som det mest är betydligt billigare när man kommer bort från London. Jag har tittat närmare på öllandskapen i Leeds och Sheffield i Yorkshire. Turen har nu kommit till Sheffield där man enligt uppgift kan hitta över 100 olika öl på cask under samma dag, vilket ska vara engelskt rekord. I stort sett allt på pubar inom promenadavstånd från varandra dessutom.

Medan det inte finns några pubar som har några megastora fat- och caskuppställningar så finns det väldigt många pubar som tar in bra öl på cask och framförallt tenderar de olika pubarna att ha helt olika saker påkopplade samtidigt. Vill man prova många öl på en kväll kan man därför kanske inte nöja sig med ett enda ställe utan får ge sig ut på en liten pubcrawl. Å andra sidan är det bara nyttigt med lite frisk luft mellan varven.

Tapped Brews bryggverk
Det uppenbara stället att börja på är Sheffield Tap som ligger i direkt anslutning till tågstationen. Denna gamla tågstationspub har renoverats upp igen efter att ha varit övergiven i många år och är nu en riktigt snygg pub med flera luftiga rum i olika storlekar, två barer och ett sortiment som man gärna tar tid på sig att utforska. Det är också hem till Tapped Brew, bryggeriet som förser hela Tap-kedjan med sina egna öl. Själva bryggeriet står öppet och synligt i ett av pubens större rum så den som vill kan dricka sin öl blänkande koppar och rostfritt stål i blickfånget. Prismässigt är här något lite dyrare än många andra pubar i stan men för en svensk är det förstås fortfarande billigt. De något högre priserna vägs också upp av läge, sortiment och de trevliga lokalerna.

Inte långt ifrån ligger Rutland Arms där ölsortimentet är något mindre men ständigt aktuellt. Dessutom är maten här riktigt trevlig för en pub och ska man gå på flera pubar under dagen är det definitivt värt att planera sin runda så det passar att äta här. På väg mot andra pubar inne i stan är det också lätt att ta vägen förbi Henry's som har ett gäng trevliga öl på cask och en modernare inredning med mycket vitt och svart samt högt i tak.


I västra delen av centrum ligger bland annat Devonshire Cat som för några år sen var stället att gå till för öl i Sheffield men som nu har blivit ifrånsprunget. Ändå värt att titta in på vägen till någon av de andra ställena i området. En parkpromenad senare är man nämligen vid The Hop som från utsidan inte ser särskilt pubaktigt ut med sina glasfasader men som har mer att bjuda på när man kommer genom dörrarna. Stort, luftigt och med företrädelsevis casköl av intresse. Ytterligare ett stenkast bort och man hamnar på Bath Hotel som precis som namnet antyder varit ett hotell och numera är en av Thornbridge många barer i och omkring Sheffield. Litet och intimt med mycket av den gammeldags känslan kvar. Mestadels Thornbridgeöl förstås, på gott och ont.

Den andra av Thornbridges barer som ligger centralt är DaDa vars moderna inredning står i stark kontrast till Bath Hotel. Återigen är en kort promenad allt som ligger mellan ställena. Kanske var det en tillfällighet, men även ölutbudet här fokuserar något mer på modernare öl, med bland annat Halcyon och Colorado Red på fat under mitt besök.

I ett lite annat område, men fortfarande på promenadavstånd, ligger Shakespeare som av CAMRA blivit utsedd till Sheffields bästa bar 2013. Här har du god chans att finna något från det amerikanskt inspirerade Steel City, ett kontraktbryggeri som brygger hos ett mindre bryggeri (i ärlighetens namn inte mycket mer än ett skjul med lite hopplockad bryggutrustning, men det blir bra öl) några kvarter bort. Överlag ett välvalt casksortiment och dessutom några olika traditionella cider från regionen.

Innan Shakespeare tog över titeln fanns den hos Kelham Island Tavern i inte mindre än nio år i rad, från 2004 till 2012. Dessutom utsåg CAMRA puben till Storbritanniens bästa real-ale-pub både 2008 och 2009. En pub med bra trackrecord alltså, men så var inte heller konkurrensen lika god under tidigare år som den är nu. Fortfarande väl värt ett besök med några trevliga öl på cask och väldigt trevligt och stiligt Viktorianskt inrett. Du blir inte fattig här inne men du kommer inte heller hitta det mest gränsbrytande som Yorkshire har att erbjuda, om det nu skulle vara det du är ut efter. Som allt annat, på promenadavstånd.

I en helt annan del av Sheffield kan man slå sig ner vid Sheaf View med utsikt över River Shief. Hit går man kanske inte på öljakt, även om det finns några trevliga casks. Hit går man för att spendera en trevlig sommarkväll på innergården som ombefattar en gräsklädd sluttning och väldigt trevlig utsikt.

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt med real ale för 2,5 pund per pint. Perfekt också att alkoholhalten är relativt låg så att man kan dricka många :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oja! Till och med nere på £2,30 för vissa (vilket jag tror var det lägsta jag såg även på andra barer). Abbeydale Deception på lagoma 4,1 % (överst på den fotograferade fatlistan) var just en sådan och dessutom grymt god.

   Radera
 2. Ja det är märkligt hur folk fastnar i London. Både Nordengland och Midlands har ju fantastiska pubar.

  SvaraRadera