Ölrecension: Ilkley The Chief

, , Inga kommentarer
The Chief är Ilkleys lite mer USA-inspirerade IPA, brygd med engelsk malt och utjäst med engelsk jäst, men humlad med endast amerikanska humlesorter och med 7 % alkohol. Den färdiga produkten är riktigt transatlantisk med tydliga inslag av både brittiska och amerikanska bryggarideal.

Den helt klara och djupt gyllengula ölen ser mycket inbjudande ut i mina ögon och med en liten sniff i glaset blir man inte mindre sugen. Doften är rent fruktig med mango och citrus samt lite kakiga inslag från malten. Trots all amerikansk humle anar man redan i doften de brittiska rötterna.

I smaken blir just den brittiska delen ännu mer framträdande. Istället för den rena utjäsningen och de simpla maltsmakerna som ofta kännetecknar amerikansk pale ale finns här ett betydligt större smakdjup med väl sammanvävda smaker av rostat fruktbröd, småkakor och mineraler.

Det hela toppas med en dos mango och söt citrus, som måhända inte är lika överväldigande som i de varianterna av bästa amerikanska västkust-IPA, men som är väldigt trevlig. Välbalanserat och snyggt är två ord som snabbt sammanfattar denna öl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar