Ölrecension: Freigeist Ehrenfelder Alt

, , Inga kommentarer
Under Systembolagets nyhetsprovning för de fasta nyheterna i september (snabbrecensioner kommer imorgon) hade Ehrenfelder Alt en inte helt smickrande doft. Själv tyckte jag den var unken med några kollegor drog till med att den luktade avlopp. Jag fick möjlighet att prova den igen och under bättre förhållanden visade den sig från sin rätta sida.

Problemet under nyhetsprovningen var helt enkelt att våra smakprov höll för hög temperatur. Liksom en del lageröl kan altbier bli en aning otrevliga vid för höga temperaturer och bör serveras kylskåpskalla eller snäppet varmare. I en Ehrenfelder Alt direkt från kylskåpet fanns ingen doft eller smak utan en på alla vis trevlig altbier.

Både smak och doft är maltdominerade, som sig bör, med lätta fruktiga inslag. Rostat bröd, vitt bröd, torr karamell och kakor gottar ihop sig i en smak som ändå lyckas vara förvånansvärt fräsch. Enkelt och välgjort.

Det är ingen smakexplosion men det bör man heller inte förvänta sig från en altbier (Uerige Doppelsticke och liknande är intressanta avvikelser). Det här är helt enkelt vad man får om man tänker sig att tysk renhet möter brittisk ale. Det betyder inte att den är tråkig, men bland dagens öltrender riskerar den att hamna i skymundan bakom humlebomber, kindsnörplande surisar och tunga stouter.

För tyskofiler lär den bli ett välkommet tillskott i det fasta sortimentet och för den som fått sitt ölintresse fostrat bland modernare skapelser blir det en chans att vidga sina vyer och kanske lära sig lite tysk ölhistoria på köpet.

Ehrenfelder Alt släpps i Systembolagets ordinarie sortiment den 2 september (art.nr. 1544) och kommer att kosta 19,90 kr för 33 cl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar