På bryggdag med Oppigårds och Amager

, , 5 kommentarer

Ett av Sveriges stabilaste bryggerier när det kommer till humliga öl och ett av Danmarks stabilaste bryggerier när det kommer till humliga öl bryggde i fredags en öl ihop. Ja, det handlar förstås om Oppigårds och Amager Bryghus, vars kärleksbarn Bridge IPA kommer att släppas på Systembolaget redan den 6 mars. Portersteken var på plats under bryggdagen och kikade såväl på bryggningen som på Oppigårds framtidsplaner.


Naturligtvis var det en IPA som skulle bryggas när Oppigårds och Amager skulle slå sina påsar ihop. En aning uppenbart kanske, men det förtar inte på mina förväntningar på den här ölen. Man kan kanske undra vad två bryggerier som är duktiga på att brygga samma typ av öl har för utbyte av ett samarbete med varandra och svaret är mycket. Oppigårds är ett i sammanhanget ganska mycket större bryggeri än Amager och besöket blev lika mycket studiebesök som samarbetsbryggning för kvintetten från Amager. För Oppigårds del blev det en chans att med input från Amagers erfarenheter testa ett nytt humlingsschema och dessutom att brygga med humleextrakt.


Ölen som bryggdes, Bridge IPA, gjordes med ett simpelt maltrecept, honung från Dalahonung och humlesorterna Cascade, Centennial, Citra, Chinook, Columbus och Amarillo. Det kommer också torrhumlas kraftigt och vi kan nog räkna med att det blir ett mer humlearomatiskt öl än vad vi är vana vid från Oppigårds. Ölet kommer släppas på Systembolaget redan den 6 mars och kommer alltså vara mer eller mindre så färskt det går för ett tillfälligt släpp på Systembolaget.

Jag besökte Oppigårds för ganska precis två år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Produktionen har nästan dubblats och ett helt nytt bryggeri byggs ett stenkast ifrån det gamla. Tanken är att det nya bryggeriet ska stå för produktionen av storsäljarna, medan det nuvarande bryggeriet blir kvar och ska användas för mer tillfälliga brygder. Björn har också planer på att installera en burklina i det nya bryggeriet, men det ställs också höga krav på den. Oppigårds sätter verkligen pris på att hålla ner syreinnehållet i sina flaskor för att få bättre hållbarhet och mer långlivad humlesmak.


Med deras nuvarande buteljeringsmaskin är syrehalten i flaskorna på imponerande låga 30 ppb (miljarddelar). Det är en tredjedel av gränsvärdet som många storbryggerier sätter och en bidragande faktor till den höga kvaliteten och stabiliteten på Oppigårds öl. Det är också något man jobbat mycket aktivt för att uppnå. Den allra största delen av Oppigårds öl säljs också på flaska, så det har gett mening att satsa på förpackningen.


När det gäller Bridge IPA har det bryggts tre batcher, det vill säga omkring 12 000 liter, varav ungefär 23 000 flaskor kommer hamna på Systembolaget och resten av ölet kommer tappas på fat och säljas på krogar. Senare i vår kommer receptet även bryggas på Amager för att bland annat serveras på Copenhagen Beer Celebration.

Nu återstår bara några veckors väntan för att se hur ölen blev.

5 kommentarer:

  1. Använde de verkligen humleextrakt!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det stämmer. Till skillnad från de humleextrakt som större bryggerier oftast använder var det här ett extrakt där även aromerna, och inte bara bitterämnena, fanns med. Och så var det givetvis som ett komplement i humleschemat, de använde även en hel del humle i pelletsform.

      Radera
  2. Spännande! Amager har dock varit "hit and miss" för mig men med Oppigårds som partner kan det nog bli trevligt!

    SvaraRadera
  3. Kommer Bridge släppas för oss med T5-bolag i närheten eller blir det endast T6?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer omkring 23 000 flaskor i T5 :)
      Du kan för övrigt se mer om kommande släpp här: http://www.portersteken.se/2015/01/nyheter-pa-systembolaget-varen-2015.html

      Radera