Blandade Smånyheter XIII

, , 2 kommentarer
Öl för Game of Thrones, Garrett Oliver till Sverige igen och stoppade öletiketter på Systembolaget är bara några av nyheterna i senaste laddningen.

Undrar ni vad som hände med Camden Vs Italy som skulle ha släppts i fredags? Den blev uppskjuten till december.



I helgen som gick var det Restauranggalan och vinnare i kategorin Årets Ölutvecklare blev Henok Fentie, mannen bakom Omnipollo. Övriga nominerade var Darren Packman (BeerSweden, BeerStudio), Systembolaget och Det Lilla Köksbryggeriet.



Nästa vecka kommer Garrett Oliver till Sverige igen. Dels kommer han besök Porterfestivalen i Göteborg den 16/11 där han kommer prata om mörka brygder på Brooklyn och Nya Carnegiebryggeriet. Dels kommer han till Oliver Twist i Stockholm den 17/11 och kör en Ghostprovning, dvs en provning med öl ur deras väldigt limiterade serier. Sådant som Black Ops, Kriek, Wild 1, Crochet Rouge Rose, La Boite och Black Chocolate Stout -08 kommer finnas på plats. 270 kr per person.



Pressklubben har fått in en ny laddning vintageöl. Nu på torsdag (7/11) kommer det börja serveras öl från den nya laddningen. Vissa storflaskor kommer man kunna köpa smakprov av istället för hela flaskor.



November är här och därmed också Movember. Som jag skrev tidigare har bland andra Örebro Öl & Whisky Festival och Coisbo hakat på Movember-rörelsen men de är knappast ensamma i ölvärlden. Greg Koch, grundaren av Stone Brewing, har offrat sitt enorma skägg till förmån för kampen mot cancer efter att ha fått in välgörenhetsbidrag på över 25 000 dollar.



Smuttynose Big A IPA har stoppas från att lanseras på Systembolaget på grund av boxaren på etiketten, vilket ger en för stark koppling till sport. Alkohol får nämligen inte associeras med sport, vilket bland annat Nynäshamn och Ocean fått känna av tidigare. Nynäshamn fick ta bort surfaren på etiketten till Stenstrand Sommarale och Ocean fick skriva "kamraterna" med inledande gemen (istället för "Kamraterna") på Glenn no 5 för att inte kopplas till IFK Göteborg (K står där för just Kamraterna).



I helgen är det Mitt Kök-mässan i Stockholm och medan det primärt inte handlar om öl finns det några ölutställare på plats, bland andra Great Brands och Beer Enthusiast/AMKA. Ska du dit och känner dig törstig vet du vad du ska leta efter!



Den populära TV-serien Game of Thrones, baserad på George RR Martins bokserie A Song of Ice and Fire, har också sin egna ölserie som bryggs på Ommegang. De första två ölen i serien var Iron Throne och Take the Black. Det tredje ölet kommer att släppas omkring starten av säsong 4 av TV-serien under våren 2014 och kommer att heta Fire and Blood. Det är en koppling till karaktären Daenarys Targaryen och hennes drakar, med en red ale som kryddats med chili. Man ska dessutom använda råg och spelt för att koppla till det fiktiva folkslaget dothrakis (som Daenarys leder) nomadiska levnadsstil. Ölet lär inte exporteras till Sverige.

2 kommentarer:

  1. Ang Oliver Twist med Brooklyn. Har för mig att det gick på 870 enl. deras hemsida. Ändrats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står 270 kr på deras FB-sida, vilket låter något mer rimligt än 870 kr för sex smakprover av öl.

      Radera