Åsundens Bryggeri beläggs med produktionsförbud

, , 1 kommentar
Åsundens Bryggeri i Ulricehamn beläggs med produktionsförbud med omedelbar verkan efter att en miljöinspektör upptäckt stora brister i hygienen på bryggeriet. Åtminstone vissa av bristerna säger sig ägaren Niklas Rydberg dessutom ha känt till men uppenbarligen inte åtgärdad.

Borås Tidning skrev om fallet igår och TV4 hade ett klipp om nyheten imorse. I bryggeriet har man upptäckt svartmögel, musspillning vid maltsäckar, ölflaskor som förvarats direkt på golvet och allmän orenlighet. Ni kan själva se hur illa det var ställt i TV4's klipp som är länkat ovan.

Miljöinspektören ansåg att produktionslokalen var i så dåligt hygieniskt skick att kommunen har belagt bryggeriet med produktionsförbud. Huruvida detta blir slutet för Åsundens Bryggeri återstår att se, ägaren Niklas Rydberg menar enligt BT att han först och främst vill försöka röja upp i oredan och att vad som händer vid nästa inspektion kan bli avgörande för om han kommer försöka driva bryggeriet vidare.

Bryggeriet har haft sina öl på de lokala Systembolagsbutikerna men i samband med produktionsförbudet har Systembolaget beslutat att stoppa försäljningen av bryggeriets öl. Dock verkar det fortfarande gå att köpa Doomdogs Gothenburg Strong Ale, ett öl som bandet Doomdogs gjort tillsammans med Åsundens.

Renlighet är förstås A och O i ett bryggeri eftersom det är viktigt för smakens skull att inte kontaminera ölet med oönskade mikroorganismer. Kokningen av vörten dödar eventuella kontamineringar som skett innan och alkoholen som sedan bildas under jäsningen förhindrar mikroorganismer som är farliga för människan att bosätta sig i ölet. Därför säger man att öl i stort sett inte kan bli hälsovådligt, utöver alkoholens effekter förstås. Däremot kan det tänkas att flaskor, kapsyler och dylikt kan bli smittbärare under så pass ohygieniska förhållanden som visats upp hos Åsunden.

Åsundens Bryggeri har haft ett rykte om sig att dras med många infektioner i sina öl. Nu vet vi varför.

1 kommentar:

  1. Detta var på tiden, då alla öl jag testat ( har provat alla ) från åb varit infekterade..

    SvaraRadera