Lagringsexperiment: La Trappe Tripel

, , 3 kommentarer

La Trappe Tripel var Systembolagets näst bäst säljande trappistöl under 2013 och troligen också den mest säljande i sin stil. För några år sen ställde jag ner en flaska i källaren på prov och nu blev det dags att knäcka den för att se om den vunnit något på närmare 4 års lagring.

Sedimentet i flaskbotten ser mycket löst ut och när kolsyran börjar frigöras efter att kapsylen åkt av är det också mycket floaties som lyfts av de stigande kolsyrebubblorna. Det hamnar däremot inte så många i glaset utan jag kan servera mig själv en hyfsat klar öl till slut.

Doften upplevs som mogen och utan några negativa effekter från lagringen. Den spritsiga, sprittande aromen den har som ung är förbytt mot en lugn och mysig doft som drar åt marsipan, torkade aprikoser, knäck och en svag antydan till vitt dessertvin.

Apelsinmarmelad dyker upp i smaken tillsammans med mer toner av marsipan och dessertvin. Den har ingen direkt kryddighet, något jag tycker finns i färska flaskor. Rund och fin munkänsla och en torr avslutning. Kanske något lite tunn i slutet.

Jag tycker absolut att den har vunnit på sin lagring, rondören är jättetrevlig och ölet har fått en liten guldkant. Tycker man att en tripel ska vara spritsig och livligt fruktig bör man däremot låta bli att lagra den. Den har gått ifrån mycket av det och förändrats stort men jag håller det helt och hållet som en positivt´utveckling.

3 kommentarer:

 1. Varför försakar du jästen? :) Ner med den i glaset bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tar jag den hellre på sidan av, särskilt när det rör sig om floaties som inte ser så aptitliga ut.

   Radera
 2. Jag drack en sånt häromdan, jag vet inte exakt hur gammal den var men den hade passerat bäst för datum sen maj 2013. Jag tänkte inte på att det fanns jästfällning i botten av flaskan när jag hällde den men till slut kom det inget i glaset: allt stannade i botten av flaskan.
  Är det normalt att 2 flaskor av samma öl har en så skillnad i ”beteende”?

  SvaraRadera