Blandade smånyheter XV

, , Inga kommentarer
Delar av buteljeringsmaskinen på Närkes som nu äntligen verkar på väg att bli installerad
Närke Kulturbryggeri börjar bli redo att leverera öl på flaska till de lokala bolagen, islänningar gör öl med val i och som något av en antinyhet har det kommit en fin liten video från Cantillon som visar hur det går till när de ska filtrera på samma gamla sätt som de gjort i ett sekel. Det och lite till förstås i dessa blandade smånyheter.

Magasinet Brewing History har dedikerat ett helt nummer åt den största ölgurun av dem alla, Michael "The Beer Hunter" Jackson, och hela magasinet finns att läsa online här. Flera välkända skribenter så som Tim Webb, Martyn Cornell och Mark Dredge har skrivit artiklar som på olika sätt berör Jackson och det stora arv han lämnat till ölvärlden. Läsvärt!



Växjö får en egen ölfestival i vår, närmare bestämt den 26:e april. Restaurangen Kök11 tillsammans med fotografen, bloggaren och bryggeribyggaren Robert Helberg står bakom projektet.



Omnipollo rapporterar att deras Leon redan har sålt tillräckligt bra på Systembolaget för att få uppgraderad distribution. Snart kommer den alltså att finnas på hyllan i fler butiker. Detta bara tre månader efter att den släpptes och trots att den under en lång period var slut på hyllorna.



Närke Kulturbryggeri meddelar i sin tur i sitt nyhetsbrev att de snart är redo att börja sälja sina öl lokalt på Systembolaget. Precis som de hintade om när jag besökte dem i augusti. De planerar en produktionshöjning och så förutsätter det antagligen att deras buteljeringsmaskin blir installerad och körklar först, efter lååång tid av att bara ha stått där. Passar dessutom på att påpeka att detta inte nödvändigtvis betyder att deras öl också blir beställningsbar till resten av landet. Att ingå i det lokala beställningssortimentet är något man ansöker om och är alltså inte något som följer automatiskt när man säljer sina öl i de lokala butikerna. Min egen gissning är faktiskt att de inte kommer att bli beställningsbara, med tanke på att den lokala efterfrågan lär vara stor nog för att det de sätter på flaska ska gå åt samt att Närke verkar värna om sin hemmamarknad. Exakt hur det blir återstår att se, Närke lovar såklart att informera betydligt mer när de börjar bli redo på riktigt.



Funderat på hur det går till hos Cantillon? I en ny video visar Jean van Roy hur han för hand gör en av de sex cellulosapuckar som behövs till deras filter. Filtret köptes in i början av 1900-talet och används fortfarande. Till varje filtrering behövs sex nya puckar till filtret. Snacka om att göra öl för hand.



Isländska bryggeriet Steðji får kritik från djurskyddsaktivister efter att ha gjort en öl med val i. Den huvudsakliga produkten från valkött är valolja som separeras från köttet. Från den kvarvarande substansen separerar man vätskor från fasta substanser. De fasta substanserna torkas och mals till ett sorts mjöl som ska ha använts i ölet, som är särskilt bryggt för en midvinterfestival. Ölet kommer bara att serveras under den isländska midvintermånaden, alltså mellan 24 januari och 22 februari och kommer inte att exporteras.



Traditionell har typiska bitterhumlesorter dominerat USA:s humleproduktion eftersom det främst är dessa sorter de stora makrobryggerierna efterfrågar. Med den stora tillväxten i mikrobryggerier, som använder större portioner aromhumle, har nu balansen börjat skifta. I Washington, där en stor del av USA:s humleodlingar finns, odlade man lika mycket aromhumle som bitterhumle under 2013 och prognosen är att aromhumlen kommer att fortsätta öka.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar