Öl och ost: Stilton

, , 4 kommentarer


I en ny serie här på Portersteken kommer jag att testa en ost i taget med några olika öl för att se vad vilka öl som passar till olika ostar. Eller kanske snarare, vilken ölsort man bör välja till en viss ost för högsta möjliga njutning. Först ut är en bit stilton som testas mot en barley wine, en imperial porter och en amerikansk belgare.

De tre tävlande är Nynäshamn Valsviken Vinterporter, North Coast Brother Thelonious och Stone Old Guardian 2010. Motståndet är en stilton inköpt på Elisabeths Ost & Delikatess här i Uppsala. Glaset är ett tekuglas från Sejdelshoppen (glastest kommer senare). Bara att köra!

Min tanke med ölen var att en stilton kräver lite kraftigare öl, men inte nödvändigtvis särskilt humliga så en imperial porter, en stark och lite mörkare belgare samt en barley wine blev det. Jag hade helst provat en barley wine i engelsk stil men det bästa jag hade var alltså en fyraårslagrad Old Guardian. Inte fy skam det heller förstås.

Valsviken Vinterporter visade sig inte passa särskilt bra. Medan det inte blev någon direkt krock mellan öl och ost så uppstod heller inte några harmonier. En ton av lakrits och mörkt muscovadosocker i ölet lyftes fram i sällskap med osten men i övrigt hände inte speciellt mycket. Ingen direkt försämring men inte heller någon direkt förbättring.

Något som däremot var en riktigt trevlig kombination var Brother Thelonious och osten, där ölets sötma och fruktiga inslag gifte sig väldigt bra med den väldigt krämiga och, för att vara en blåmögelost, inte sådär jätteskarpa osten. Särskilt sötman i ölet upplevde jag som en avgörande faktor i denna kombination, där ett plus ett blev tre. Rekommenderas!

Det jag på förhand hade trott skulle bli den bästa kombon var stiltonosten tillsammans med den lagrade Old Guardian. Medan detta också var en trevlig kombination så hade det inte en suck mot Brother Thelonious. Ett barley wine i engelsk stil med sötare bas, lägre beska och större fruktighet hade antagligen fungerat mycket bättre men dessa kryllar det ju inte av i Sverige direkt. På vissa plan lyfte kombinationen mot något högre höjder men överlag hände lite för lite för att det skulle bli en vinnare.

Slutsatsen denna gång är alltså att stilton går bäst ihop med ett öl med viss sötma och stor fruktighet.

4 kommentarer:

 1. Spännande, ska bli kul att läsa!

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson31 januari 2014 kl. 14:42

  Glorias Brewclub i Lund slall ha en ost och ölprovning om en månad. Det skall bli trevligt. Det skall bli intressant och se vilka ol och ostar sm de parar ihop.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att en lite sötare och fruktigare DIPA passar utmärkt till Stilton. Funkar nog också bra med en barley wine, Mohawks kanske passar bra.

  SvaraRadera
 4. Vinterportern är ganska bitter och inte sött, men en mindre bitter och sötare imperial skulle passa bra till Stilton. Jag blev positiv överraskad av en Black Chocolate Stout med blåmögelost, tyvärr kommer jag inte ihåg vilken ost det var... det kan ha varit Saint Agur eller en Roquefort.

  SvaraRadera