Blandade smånyheter XVI

, , Inga kommentarer
Brooklyn släpper "ghost bottle"-öl i större skala kvartalsvis, Wicked ordnar Wicked Day och Sierra Fest, två nya bryggerier klara till CBC och därtill en ny hembryggartävling. Det och mycket mer i denna omgång av blandade smånyheter.


De brittiska bryggerierna Magic Rock och Beavertown kommer att delta på årets Copenhagen Beer Celebration. Därmed är 39 av 40 bryggerier klara till festivalen.



Brewdog Bar Stockholm kör en hembryggartävling där vinnaren får brygga öl tillsammans med Mattias Hammenlind på ett än så länge hemligt bryggeri i Stockholm. Ölet kommer sedan serveras exklusivt på Brewdog Bar Stockholm. För att delta, lämna eller skicka två flaskor av ölet tillsammans med recept och kontaktuppgifter till baren senast 15 mars.



På tal om Brewdog Bar är de på gång att utöka kedjan ännu mer. Förutom barer i Japan och Brasilien blir det också en i vårt östra grannland, närmare bestämt i Helsingfors.



Omnipollo Fatamorgana hade premiär på några utvalda krogar under fredagen förra veckan. Samtidigt lades den ut för privatimport och för resten av landets krogar att beställa. Det kom så många beställningar från krogar att Brill sålde ut allt de hade på tre dagar. Eftersom krogbeställningar kan hanteras direkt medan privatimportförfarandet går några vändor fram och tillbaka innan flaskor reserveras hann alla flaskor gå till krogarna. Det kan hända att man hunnit få en offert på sin förfrågan men den är alltså slutsåld ändå. Omnipollo och Brill jobbar nu på att få fram en ny batch.



Antalet amerikanska bryggerier (inklusive bryggpubar) har nu passerat 2700 stycken och fler än 400 nya bryggerier startade i USA under 2013.



Brooklyn Brewery har länge kört med konceptet "ghost bottles", experimentella öl som gjorts i så liten skala att de aldrig riktigt släppts men har dykt upp på festivaler och särskilda events. Nu inför de Quarterly Experiment, där de en gång i kvartalet kommer att släppa några av dessa mer experimentella öl i något större skala. Först ut blir Wild Streak, en belgoinspirerad ljus öl som lagrats på bourbonfat och sedan fått flaskjäsa med champagnejäst och brettanomyces. En prerelease sker på bryggeriet redan nästa helg.



Att dricka öl när man går och ser sport live är en självklarhet för många amerikaner och numera är arenorna inte bara en plats för att visa upp hemmalaget. De blir allt mer också en plats för lokal och regional hantverksöl, som tagit stora marknadsandelar de senaste åren. För Ovations Food Services, som sköter mat och dryck på flera arenor, står hantverksöl för en fjärdedel av ölförsäljning och importerad öl för ytterligare en fjärdedel. Läs mer på SportsBusiness Daily.



Galateas satsning craftbeer.se där de samlar sin portfölj av hantverksöl från främst USA och Storbritannien har fyllt på förråden med nya öl för privatimport. Det rör sig om öl från Green Flash, Rogue och Westbrook. Särskilt värt att uppmärksamma tycker jag personligen att Westbrook Gose på burk är, som kan beställas i sexpack. I samma veva utlovas att deras privatimportsortiment kommer att växa rejält framöver.



Bishops Arms Savoy och Wicked Wine håller Sierra Fest tillsammans under helgen 7-9 februari. En exklusiv one-off öl på fat utlovas samt en massa andra öl från Sierra Nevada. Personal från Wicked Wine kommer finnas på plats under helgen.



Tidigare samma vecka håller Wicked Wine sina sortimentsprovningar, Wicked Day, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa är huvudsakligen till för press och krogpersonal men under de sista två timmarna (kl 17-19) kommer det även vara öppet för medlemmar i Wicked Wine Club. Då kan man köpa 15 prover för 200 kr. Datum och platser som gäller är:
4/2 - Amaranten, Stockholm
5/2 - GTS Festvåning, Göteborg
6/2 - Nyströms Gastronomi, Malmö

0 kommentarer:

Skicka en kommentar