Lokalkollen: Beerbliotek Klippan IPA och 2 Rådanäsare

, , 2 kommentarer
Dags att testa lite Göteborgsk öl. Beerbliotek har snabbt etablerat sig i Göteborgs öllandskap och nu har de också kommit med en ny kreation på de lokala Systembolagen. Strax utanför Göteborg ligger det ännu nyare Rådanäs Bryggeri som redan klämt in en lager och en bitter på de lokala Systembolagen.

Klippan India Pale Ale är namnet på Beerblioteks öl och är gjord i västkustsk stil med stort fokus på humlen. Sex humlesorter har använts och det generöst. Den verkar dessutom inte vara mer än en månad gammal, vilket man sällan ser hos öl som kommer via Systembolaget.

Smaken är mycket riktigt också väldigt humledriven med drag av grapefrukt, kåda och exotisk frukt. Bakom finns lite kexiga smaker som tar lite plats i anspråk bland all humle. Beskan är rätt så kraftig men inte så det blir för mycket. Däremot är den något sträv vilket inte är till dess fördel. Smakerna känns också något muddlade, men det är av mindre betydelse. Eftersmaken är besk kåda. Visst finns det några delar som kan bli bättre men det är ändå en IPA värdig ett köp.


Rådanäs å sin sida imponerar direkt med sitt Lageröl. Rena och pigga smaker, lagom beska och fint kryddiga och gräsiga nyanser från humlen. Riktigt bra! Snyggt att trycka ut en bra ljus lager som bland det första de gör.

Deras andra öl, Amerikansk Bitter är ett föredömligt exempel på hur less is more kan funka även med öl ibland. I grunden är den liksom en brittisk bitter väldigt tillbakalutad och ganska lättsam men med många mindre nyanser som håller den intressant. Skillnaden är att humlen är amerikansk men det är inte humlat efter amerikanska mått för det. Istället är humlen i väldigt fin balans med övriga smaker och bidrar med fler nyanser istället för att dominera. Snygg öl som klarar sig bra utan att vara en smakexplosion. Det finns förstås några skönhetsfläckar att putsa bort, men med tanke på hur nytt bryggeriet är får det verkligen ses som en god start ändå.


2 kommentarer:

 1. Sven.David Svensson23 januari 2014 kl. 20:35

  Vilka öl ingår i Hofbrau mixpack som kommer den 2:a Juni?
  Det är mycket gott som kommer framöver i vår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kommenterade du på fel inlägg va? ;)

   Jag vet tyvärr inte vilka öl som ingår i det mixpacket.

   Radera