Snabbrecensioner av fem aktuella fatöl

, , Inga kommentarer

Den svenska krogscenen hänger förstås också med i utvecklingen och framförallt verkar det som att allt mer bra fatöl blir tillgängligt. Här är några kortare recensioner av öl som är tillgängliga på fat lite här och var runt om i landet just nu.

I mitt fall har alla druckits på O'Connors i Uppsala, där man passande nog få en bricka fem valfria fatöl i glas om ca 0,2 liter styck för 189 kr.

Brewdog Blitz
Lite småsur sådär med tydliga drag av mjölksyra vilket gör den väldigt frisk. Inget i syran som tar emot, vilket jag tycker det kan göra med för mycket ättiksyra. Därtill är den härligt frukt med drag av persika och aprikos. Mycket, mycket trevlig öl som mer än gärna kunde få finnas tillgänglig på flaska. Den skulle ju gå som folköl i Sverige med sina 3,4 %!

Fort Collins Rocky Mountain IPA
Malten tar minst lika mycket plats som humlen med smaker av kakor och lite karamell tillsammans med toner av grapefrukt och tall. Lång och fin efterbeska. Betydligt piggare än när jag provat den på flaska men jag hade gärna sett lite försiktigare maltighet och mer humlesmaker.

Stronzo Tinky Winky
IPA brygd med rödbetor. Ja, ni läste rätt. Det lustiga är att de faktiskt märks i både doft och smak, genom toner av jord och ugnsbakta rotfrukter. Det passar däremot inte in helt klockrent i en IPA. Blandningen av kryddig och fruktig humle, milda kakiga maltsmaker och rotfrukter funkar nämligen inte. Utan rödbetorna hade det nog blivit en rätt okej IPA men såklart mycket mindre intressant än det här, som istället inte blev så mycket mer än intressant.

Malmö Cacao Porter
Mjuka chokladsmaker och massor av kakao tar över hela ölen och det är som att dricka vuxen-O'Boy. Lyckas precis med vad den försöker göra och var dessutom i riktigt fin form. Det ska förstås till att man är lite chokladsugen.

Sierra Nevada Beer Camp #94 Belgian Black IPA
Här möter belgo-IPA och svart-IPA varandra och det blir överraskande bra. Samspelet mellan de lätt rostade smakerna med drag av choklad och nötter, de humliga smakerna med fruktiga och humliga drag och de typiska belgotonerna från jäsningen fungerar nämligen väldigt väl. Inte heller blir det för mycket. Det jag saknar är en lite mer uttalad humlesmak men jag rekommenderar ändå att man smakar den om man får syn på den.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar