Bilder på svunna tiders barer och bolag i Falun

, , 3 kommentarer
Av en slump fick jag ta del av ett gäng bilder från tidigt 1900-tal som visar hur barer och bolag i Falun såg ut på den tiden. Dessa anser jag definitivt vara värda att sprida vidare. Se själva och njut. Och så kan man ju alltid fundera på om det var bättre förr?

Jag vill rikta ett tack till Kenneth Norin som delgett bilderna, som i sin tur scannats in av en annan för mig okänd person. Fotografen är också okänd liksom exakt vilket eller vilka år bilderna är tagna. På en bild kan man dock se "Bankaktiebolaget Stockholme-Öfre Norrland", en bank som enligt Wikipedia bildades 1899 för att sedan byta namn till Norrlandsbanken 1911 och sedermera fusioneras med Handelsbanken 1917. Bilden bör alltså vara från början av 1900-talet och det kan antas att alla bilder är från samma period. På grund av bildernas ålder och natur är de inte längre skyddade av upphovsrätt. Informationen om vad en del av bilderna föreställer kommer från ett flertal personer, tack till alla er.

Gamla Systemet, passande nog hade Rikspolisen kontor på övervåningen

Källaren på gamla Systemet

Utminuteringsställe i korsningen Slaggatan/Nybrogatan. Byggnaden brann ner på 60-talet. Numera ligger Friskis & Svettis här.
Källaren på gamla Systemet där beställningar packadesUtminuteringsstället (gamla) Holmen


Systemet på Kristinegatan översvämmades 1916. Här ligger numera Falu Stadsbibliotek.

Inomhus på Systemet på Kristinegatan

3 kommentarer:

  1. Falun var den stad som uppfann det som vi dag kallar Systembolaget

    SvaraRadera
  2. Förbluffande bilder på en annan tid. Jag är rätt så nyficken hur det gick till på dessa inrättningar. Var det vin eller sprit i de där faten?

    SvaraRadera