Tema: Beer Studio - På besök i ett nyöppnat bryggeri

, , Inga kommentarer

Jag har besökt ett tjugotal bryggerier genom åren men aldrig något så nyöppnat som Beer Studio, som släppte sina första öl för inte så mycket mer än en månad sen. Medan jag har förstått att det är mycket hårt arbete bakom att starta ett bryggeri så framgick det på ett helt nytt sätt vilket mentalt och fysiskt slit det innebär under mitt 24 timmar långa besök i Umeå.

Det första man slås av när man kommer innanför dörren till Beer Studio är att allt känns väldigt prydligt. Kanske är det för att de är så nyöppnade att de inte hunnit skapa oreda än. I den lilla industrilokalen, som de rustat upp ordentligt, är själva bryggeriet och allt som hör till placerat på markplan och på en mezzaninvåning ligger kontor, kök och utrymme för provningsgrupper.

Kontrollpanelen till kylutrustningen

Det mesta av bryggutrustningen köptes begagnat från Sigtuna Brygghus men vissa delar är också helt nytt. Så som bryggeriets pärla, glykolkylsystemet som ger individuell kylning till varje tank. Jag har fått intrycket att det inte är särskilt vanligt bland nystartade bryggerier. Ett drag som ger bättre kontroll över jäsningen och därmed mycket bättre förutsättningar att göra bra öl. Man kan prata mycket om maltsorter och humlemängder men att ha styr på sin jäst är viktigast av allt.

Själva bryggverket är på 1000 liter och efter diverse förluster är det ungefär 750-800 liter färdigt öl per bryggning som hamnar i flaskor och fat. Flaskfyllningen gör Darren och Leif med så kallade "beer guns" med kapsylering och etikettering mer eller mindre för hand. En billig lösning som istället kräver många arbetstimmar. Jag fick själv vara med och buteljera en del av Pale Ale Demo 02 och det tar verkligen sin lilla tid. I runda slängar 250 flaskor i timmen, eller omkring 10 timmar för en batch. Därtill kommer någon extra timme för att sätta etiketter på alla flaskor.

Den ceremoniella överlämningen av Beer Studios första keykeg
Under mitt besök kom också Max och Frank från Nausta förbi och lämnade över några keykegs (engångsfat) och visade hur de ska fyllas. Att fylla 30 liter på några minuter är förstås en stor skillnad mot att fylla 250 flaskor i timmen och lyckan hos Darren och Leif var inte att ta miste på efter att det första fatet fyllts utan problem. Sen gäller det förstås att sälja faten också, vilket kan vara lite klurigare eftersom det mer eller mindre kräver att krogen man säljer till har en egen tappkran (ofta köper storbryggerierna tappkranar åt krogarna mot att de bara serverar deras öl på dem). Flaskor å sin sida kräver bara lite plats i kylen. Båda förpackningar har alltså sina för- och nackdelar.

Att bygga upp bryggeriet har varit en utmaning på många vis med många oväntade hinder på vägen. Bara att handikappanpassa bryggeriet, ett krav för att få serveringstillstånd, vilket gjorts genom en rullstolsanpassad toalett och en rullstollshiss till trappen har kostat 150 000 kr. En stor oförutsedd utgift och pengar som annars kunde ha gått till exempelvis en hyfsad buteljeringsmaskin.

Det är dessutom bara ett i raden av många små och stora oförutsedda komplikationer som har uppstått, vilket gjort att det tagit lite längre än tid än väntat att öppna bryggeriet. Med bara två personer som arbetar heltid med bryggeriet tar varje litet hinder upp hälften (eller hela) av arbetskraften. Nu är det ändå igång och det märks på Darren hur stolt han är. Liksom så många andra bryggeristartare har han och bryggaren Leif, som veckopendlar de närmare 35 milen från Kalix, slitit hårt för att förverkliga sin dröm.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar