Ölrecension: All In/Toccalmatto Bigger Lager

, , Inga kommentarer
All In Brewing har fått till ett par samarbetsöl vid det här laget och nu har det också dykt upp ett i Systembolagets beställningssortiment. Bigger Lager har gjorts tillsammans med italienska Toccalmatto och är precis som namnet antyder en lite starkare lager som dessutom är laddad med en ordentlig dos humle.

75 cl, 7,5 %, 7 humlesorter, 131,10 kr. Det är en stor lager på många vis. Det är inte så oväntat, Bruno Carilli och hans Toccalmatto verkar ha en viss förkärlek för att göra stora öl. Allt detta till trots skulle jag i första hand vilja kalla det för en frisk öl.

Smaken domineras av spritsig fruktighet från humlen, som sänder tankarna raka vägen till Oceanien. Inte så konstigt då fyra humlesorter är från Nya Zeeland och en femte från Australien. Det är lite svartvinbärsblad, lite kattpiss på sauvignon-blanc-vis, lite melon, lite krusbär och lite söt citrus. Väldigt somrigt!

Humlesmakerna dominerar men den känns inte alls överhumlad. Snarare är malt- och jästsmakerna nerskruvade och bidrar mest med en stöttande smak av pajskal och bröd. Ett litet problem är att beskan blir en aning astringent och sträv. Med en renare och krispigare beska hade ölet varit top notch.

Bigger Lager släpptes i början av månaden och det fanns från början 420 flaskor allokerade för beställningssortiment, sedan har All In fyllt på med några till för att möta hög efterfrågan. Vill du testa är det alltså dags att beställa en snart. Typ igår.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar