Tema: Beer Studio - Era frågor, deras svar

, , 1 kommentar
Till mitt besök på Beer Studio i Umeå dök det upp ett flertal frågor på Porterstekens Facebooksida. Den populäraste frågan var såklart när ölen blir tillgänglig utanför Umeå. Den och många fler frågor ställde jag till Darren och här är hans svar.

När/om räknar de med att få produkterna till Systembolagets lokala beställningssortiment?
-Det är på gång. Det är en bra lösning för att kunna sälja lite större volymer. Först behöver vi bara bli godkända som leverantörer till Systembolaget, en process som innefattar flera steg. Vi är igång med ansökningsprocessen men ännu inte klara. Sen kommer vi troligen inte sälja öl via Systembolaget förrän vi har finslipat recepten lite till och fått till ett att brygga återkommande.

Satsar de på lokal eller nationell krogtäckning?
-För tillfället är det bara krogar i Umeå som har våra öl. Vi har inga möjligheter att distribuera själva utanför Umeå och i det här tidiga steget skulle det äta upp för mycket av inkomsterna om man gick via en distributör som också ska ha en del av kakan.

Blir det någon mild?
-Jag älskar mild! Vi skulle jättegärna brygga en men är mer tveksamma till om det skulle gå att sälja den. Det är en stil som faller mellan stolarna hos konsumenterna här, det passar inte riktigt in i den svenska dryckeskulturen, särskilt inte i vår del av landet.

Har de för avsikt att göra idel traditionella stilar eller blir det experimenterande också?
-På testbatchnivå har vi redan experimenterats en del med lite mindre traditionella öl, bland annat en pale ale med hjortron och en torrhumlad kaffestout. På full skala är vi igång med ett litet experiment som vi inte kan berätta mer om än men som vi tror oss bli först i Sverige med att göra. Det finns stor en vilja att göra nyskapande öl men vi måste också ha några vanliga öl i grunden också.

Kommer det göras några samarbetsbrygder? (Fri tolkning av "När kan jag komma och brygga?)
-Just nu handlar allt om att bli "bekväm i bryggeriet" men sen kommer vi vara väldigt öppna för samarbetsbrygder, både på det egna bryggeriet och att åka till andra och brygga tillsammans med dem där. Jag ser många fördelar i att göra samarbetsbrygder och vill gärna göra samarbeten med särskilt andra svenska mikrobryggare.

När får man smaka ölen då?
-Har man vägarna förbi Umeå finns våra första öl på flaska på ett flertal krogar och vi har precis börjat testa fat också. Annars får man nog ge sig till tåls tills de går att beställa via Systembolaget.

1 kommentar:

  1. Stor eloge för att du beger dig land och rike runt för att rapportera! :)

    SvaraRadera