Dubbelrecension: Struise Smonk och Cuvée Delphine

, , Inga kommentarer
Fat med Struises öl har börjat nå Uppsala och det är något jag inte ville missa. Det var inget mindre än Smonk och Cuvée Delphine som dök upp på O'Connors. Det är två öl som man skulle kunna kalla specialvarianter av två andra Struiseöl. Goda var de också.

Smonk, eller Smoked Monk, är vad jag förstått en variant på deras suröl Ypres där man ersatt en del av den vanliga malten med rökmalt. Någon direkt röksmak känner jag inte av, inte mer än möjligen en liten, liten rökt skinka. Fast det kanske är inbillning?

Det är dock en riktigt trevlig öl med stora fruktiga och vinösa smaker, mjuk syra som drar åt citron snarare än ättika och därtill drag av karamelliserade körsbär, ek och torkad frukt. En fin och lätt kolsyra ger en mjuk och behaglig munkänsla.

Ett trevligt öl men jag minns den vanliga Ypres som ett komplexare öl med mer nyanser. Utan att ha provat de bredvid varandra skulle jag säga att jag föredrar Ypres (och Ypres Reserva) över Smonk.Cuvée Delphine å sin sida är en Black Albert som legat på bourbonfat från Four Roses. Struise ville kalla det för 4 Black Roses men fick inte för Four Roses och valde då att kalla det Cuvée Delphine istället som är en anspelning Delphine Boël som sägs vara ett utomäktenskaplig barn till Kung Albert II, som inte vill stå för att det är hans dotter. Lite som detta öl och Four Roses alltså. Boël är konstnär och hennes verk med texten "Truth can set you free" över en belgisk flagga pryder dessutom etiketten till Cuvée Delphine. Belgisk humor...

Ölet i sig är liksom grundölet Black Albert rätt så fruktigt för en imperial stout. Stora drag av mjuk choklad och rostade nötter leder in den på för stilen mer välbekant mark. Bourbontonerna är ganska milda och välintegrerade med ölet vilket gör att de inte tar över smaken. För en öl på 13 % är den ganska tunn vilket tyvärr drar ner den en smula.

Den skulle definitivt kunna ha en tyngre kropp utan att bli svårdrucken. Smakerna den bjuder på är ändå väldigt trevliga och tillsammans med en väldigt mild kolsyrning glider den ner väldigt lätt. Lite för lätt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar