Amager laddar för fyra nya samarbetsöl med amerikanska stjärnskott

, , 1 kommentar
Prairie är ett av de fyra bryggerierna
Amager Bryghus har de senaste åren gjort flera samarbetsöl med amerikanska bryggerier, t ex Arctic Sunstone med Three Floyds som dök upp på Systembolaget i februari. Vid dagarna kring Copenhagen Beer Celebration i början av maj är det dags igen då fyra av de festivaldeltagande amerikanska bryggerierna passar på att brygga hos Amager.

De fyra bryggerierna är inga mindre än Cigar City, Surly, Jester King och, som några lyckades gissa efter min ledtråd på Facebook, Prairie. Alla utom Jester King är med på RateBeers topp100-lista över bästa bryggerier i världen 2013, en lista där även Amager tar plats. Vad det blir för spännande öl återstår att se men att döma av tidigare samarbetsöl är potentialen hög.

Vid senaste CBC bryggde Amager tillsammans med Three Floyds, Cigar City, Off Color och Against the Grain. Arctic Sunstone, som gjordes tillsammans med Three Floyds, har redan dykt upp på Systembolaget och senare i vår kommer The Great, Big Kentucky Sausage Fest som gjordes med Against the Grain samt den tidigare samarbetsölen Frog Hops to Amager som gjordes med Hoppin' Frog. Chansen att de fyra kommande samarbetsölen också dyker upp på Systembolaget får anses vara rätt stor.

Cigar City är mest kända av dessa i Sverige med flera Systembolagssläpp bakom sig, nu senast med Jai Alai IPA på burk. Jester King har vi också sett en del av i Sverige, särskilt på krogarna men också med ett Systembolagssläpp av deras ikoniska öl Black Metal Imperial Stout i höstas. Prairie känner vi framförallt till genom deras öl Potlatch som gjordes tillsammans med Omnipollo och som dyker upp på Systembolaget 1:a april. Surly har inte kommit närmare Sverige än att finnas hos Mikkeller & Friends i Köpenhamn, men deras rykte som ett grymt duktigt bryggeri har tagit sig hit ändå.

Jag har bjudits in av Amager och kommer vara på plats under alla bryggdagar, vilket betyder att ni på ett eller annat sätt kommer både kunna läsa om det och se bilder från bryggdagarna. Och vem vet, kanske blir det en filmsnutt eller två också. Om rapportering kommer ske här, i c/o Hops eller både och återstår att se, men lita på att det blir en omfattande täckning av de fyra bryggdagarna.

1 kommentar: