Dubbelrecension: Crooked Stave Vieille Artisanal Saison och Surette Provision Saison

, , Inga kommentarer
Crooked Stave med Chad Yakobson i spetsen tar USA med storm med sina öl som alla är jästa med brett. Nu har de också börjat leta sig över till Skandinavien med en liten, liten första försändelse till Sverige, som förhoppningsvis bara är en första glimt av vad som komma skall. Det är nämligen bra grejer. Här är en recension av de två öl från Crooked Stave som letat sig ut på ett fåtal svenska krogar.

Vieille Artisanal är en eklagrad, brettad och lätt torrhumlad saison på 4,2 %. Den är lätt, för att inte säga nätt, med pigga dofter och smaker. Lätt funkig, gräsig och citronig doft som gör den riktigt trevlig att sitta och sniffa på. Smaken är bra men håller inte allt vad doften lovar, särskilt som den blir något lite tunn mot slutet. Den hade gott kunnat haft ett uns mer kropp och ändå haft kvar sin pigga friskhet.

Det finns en lätt syrlighet i smaken tillsammans med milda fruktiga och citroniga toner samt en aning funk. Avslutar med en finstämd beska men som sagt också en aning tunt. Bra öl, men värd 179 spänn på krogen? Nja...Surette Provision å sin sida är bryggeriets andra "standardöl" och är lite kraftigare med sina 6,2 %. I doften drar den lite åt klassiskt saisonhåll med peppriga och jästiga toner men svänger sen av med funkiga toner och en hint om syrlighet.

Smaken är syrlig med drag av citron och mild vinäger, tillsammans med ektoner, funk och frukt. Samtidigt är jästigheten och pepprigheten där och smyger runt. Där Vieille Artisanal tappade lite på tunn kropp sätter Surette Provision fylligheten perfekt med en lätt och frisk smak utan att kroppen blir för tunn. Snäppet bättre än Vieille, men fortfarande inte riktigt värd 179 kr på krogen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar