DIPA-shootout med Poppels, Omnipollo och Oppigårds

, , 2 kommentarer

Dubbel-IPA börjar bli allt vanligare bland svenska bryggerier och även så på Systembolaget. Oppigårds, Omnipollo och Poppels har alla släppt hyllade varianter på stilen men vilken är egentligen bäst? Jag testade deras tre DIPA i hopp om att få svar på den frågan.

Poppels DIPA, 8 %, bäst före april 2015. Omnipollo Nebuchadnezzar, 8,5 %, bäst före 05/11/15. Oppigårds Thurbo Double IPA, 8,5 %,bäst före juli 2014. Där har vi kvällens tävlande. Låt oss ta en kort introduktion till var och en. Poppels släppte i höstas en DIPA som första delen i sin projektserie som var tänkt att bestå av engångsbrygder. Denna öl blev dock så lyckad och populär att de arbetade vidare med den och den finns nu i deras standardportfolio och går att beställa styckvis på Systembolaget.

Oppigårds Thurbo Double IPA gjordes som ett offertprov till en DIPA-lansering på Systembolaget förra sommaren. Electric Nurse DIPA gick och vann den platsen men Oppigårds hade redan bundit upp sig på humlekontrakt för flera års produktion av Thurbo DIPA. Inga problem, de visst nämligen att den skulle bli populär nog för att kvala in från beställningssortimentet vilket den också gjort och nu finns den i 250 butiker. Omnipollo Nebuchadnezzar började med att bli ett av de mest uppmärksammade ölen på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012 och kom sedan i ett limiterat släpp på Systembolaget tidigt 2013 då den sålde slut på nolltid. Sedermera har den vunnit en offertprovning och har sedan början av månaden en plats i Systembolagets ordinarie sortiment.

Okej, bakgrunden är på plats, dags att gå in på hur ölen faktiskt smakar. Poppels DIPA är lite sådär härligt småsöt med smak av kakdeg och en mjuk, ganska diffus fruktighet. Humlefokuserad men inte humledominant, en DIPA av det något mildare slaget. Även beskan är rätt så snäll, vilket jag själv tycker är bra.

Nebuchadnezzar har en lite mer aggressiv humleprofil med en "grön" ton. Ja, lite grönpeppar, lite grönska. Inte så värst fruktig i doften utan mer kryddig, men i smaken smyger frukterna fram lite smått. Mjuk och trevlig maltkropp och någonstans letar sig en lätt ton av mandelmassa in. Men det sticker till ordentligt i gommen på vägen ner och sen kommer beskan smygande och bygger upp en rejäl efterbeska.

Sist ut är Oppigårds Thurbo DIPA som drar mer åt marmelad och sylt i sin grundsmak med en ton av blandad färsk frukt i ett annat smaklager. Humlen hoppar inte direkt ur glaset men är ändå väldigt närvarande. Välintegrerade smaker där alla ingredienser får vara med och visa upp sig. Avslutar med en hygglig beska som nästan blir lite för kraftig.

Det blir tillslut så att Poppels och Oppigårds får dela på förstaplatsen i denna jämförelse, medan Nebuchadnezzar hamnar ett snäpp efter på grund av dess närmast vegetabiliska smak som stör mig ganska mycket.

Den provade flaskan Omnipollo Nebuchadnezzar var ett varuprov.

2 kommentarer:

  1. Håller med. Oppigårds smakar likt deras Drakens Dipa som jag också gillade mycket.

    SvaraRadera
  2. Helt rätt Christian. Dipa är gott.

    SvaraRadera