Munkebo Mikrobryg - nytt danskt bryggeri att hålla ögonen på

, , 1 kommentar
Munkebo Mikrobryg är ett nytt danskt bryggeri precis i utkanten av Odense. Grundaren Claus Christensen vann massor av medaljer som hembryggare innan han drog igång Munkebo som kommersiellt bryggeri med premiär för bara några månader sen. Med en god start kommer de vara ett bryggeri att hålla ögonen på framöver.

Munkebo håller ett fornnordiskt tema såväl i ölnamn som i loggan, som föreställer världsträdet Yggdrasil, men deras öl är i högsta grad moderna med BIPA, IIPA, imperial stout och mycket annat. Faktum är att Claus och hans team redan klämt ur sig 19 olika öl. Det låter kanske inte så mycket, tills man får höra att första ölet släpptes i november 2013.

Redan som hembryggare hade Munkebo ett samarbete med Midtfyns då de tillsammans bryggde Claus prisvinnande svart-IPA Gleipner. När det sedan blev dags att sätta igång en kommersiell produktion hyrde de så in sig hos Stensbogaard för att brygga sina öl hos dem.

Av alla de 19 ölen har jag provat fyra och alltmedan kvaliteten är god för ett nystartat bryggeri är det just Gleipner som står ut lite extra. Kraftfull med en humlighet som balanserar precis på gränsen mot att krocka ihop med de rostade smakerna. Inget för den som föredrar subtila smaker, den saken är klar.

Dess broderöl Sleipner är spännande på det viset att det verkar vara mer eller mindre samma recept minus några av de mörkare maltsorterna. Det blir inte lika bra som i Gleipner men det visar tydligt att svart-IPA som stil är betydligt mer än bara IPA med lite mörk malt i. Trots att det är just vad det är i det här fallet.

Recepten behöver i mitt tyckte slipas på lite till, det känns lite som att de skalats upp från hembryggarskala och inte riktigt prickat rätt på stor skala än. Å andra sidan är det en imponerande start, men så är Claus heller ingen nybörjare utan har jobbat på andra bryggerier tidigare.

Det ska bli riktigt spännande att se var det här tar vägen framöver!

1 kommentar:

  1. 19 bärs på några månader. Låter som Mikkellers takt att producera öl. :) Ska hålla utkik efter dessa.

    SvaraRadera