Ölrecension: Prairie Ale

, , Inga kommentarer
Prairie Artisan Ales från Oklahoma är ett av de senaste stjärnskotten inom den amerikanska ölkulturen och har med öl som Prairie Hop och Prairie Bomb tagit öldrickarna med storm. Deras öl börjar nu smått dyka upp alltmer i Skandinavien vilket vi uppmärksammar med en recension på ett av deras flaggskep, en saison med det enkla namnet Prairie Ale.

Den europeiska versionen av deras samarbetsöl Potlatch som gjordes med Omnipollo har redan dykt upp på svenska krogar och infinner sig strax också på Systembolaget. I helgen har man kunnat dricka Prairie Hop på nyöppnade Mikkeller Bar Stockholm och i maj kommer de till Copenhagen Beer Celebration, då de också passar på att göra en samarbetsbrygd med Amager. Prairie Ale plockade jag upp Kihoskh i Köpenhamn och det var något jag inte skulle behöva ångra.

Med pilsner- och vetemalt, veteflingor, socker och Saazhumle svävar den inte ut vad gäller malt och humle. På jästsidan har man däremot gjort det lite mer spännande genom att använda vinjäst och brettanomyces utöver den vanliga överjäsande saccharomyces cerevisae.

Den är väldigt pigg i både doft och smak på ett sätt som gör att man bara blir glad av att dricka den. Basen påminner om ett gott ljust surdegsbröd och det finns tydliga toner av citronpaj, ananas, blomster och hö tillsammans med en lätt funkighet och ett uns pepprighet. Fulländad kropp som passar smakintensiteten perfekt!

Jag saknar egentligen väldigt lite i denna öl. Smakdjupet finns där samtidigt som det är lättdrucket och alla smaker sitter där de ska utan snedsteg. Möjligen kan man invända mot alkoholhalten som känns en aning hög på 8,2 %. Eller så är det som är hemligheten?


0 kommentarer:

Skicka en kommentar