BMD med Struise

, , 1 kommentar
Carlo Grottaert från De Struise

Igår dök Carlo Grottaert och svenske Tomas Danko från De Struise upp på O'Connors i Uppsala för att leda en mycket trevlig beer makers dinner. Den utsålda middagen hade lockat omkring 30 personer som fick njuta av tre rätter och fem utsökta öl.

Snarare än ett föreläsningsupplägg på middagen inledde Carlo med en kort presentation innan maten kom in på bordet och under själva middagen samt mellan rätterna gick istället han och Danko runt mellan borden och pratade. Ett utmärkt upplägg som gav folk tid att prata med varandra och samtidigt få ställa just sina frågor om Struise. Personligt och gemytligt.


Själva maten var av enklare karaktär, med en bruschetta med körsbärstomater, mozzarella och basilikat till förrätt, en välgrillad och fin entrecote med pommes frites, bearnaisesås och rödvinssås till varmrätt och en chokladtryffel samt en liten bit blåmögelost med någon sorts inlagda russin till efterrätt. Sett till priset för middagen fick man ändå ganska mycket för pengarna, men jag hade gärna betalat lite mer och fått lite bättre mat till ölen.

Ölen gick nämligen inte av för hackor på något vis. Inledningsvis fick vi ett glas Weltkrieg, en öl som syrats med lactobacillus, lagrats på vinfat och matats med körsbär. Dess syrlighet och bärsmak gifte sig utmärkt med tomaterna och deras syrlighet. Däremot stördes kombon lite av sötman från balsamicoreduktionen (?) som ringlats över bruschettan.


Till varmrätten serverades både Elliott Brew och Imperialist, där den senare blev min klara vinnare. Denna imperial pilsner med tydliga inslag av kontinental humle passade alldeles utmärkt till köttbiten där dess kryddiga toner smälte in på ett vackert vis medan det var kraftfullt nog att stå upp mot köttsmaken. Ett utmärkt exempel på hur man inte måste gå den enkla vägen med karamelliserade smaker i ölet för att det ska passa med grillat. Elliott Brew var lite för söt och tung för att komma köttet till mötes.


Pannepot Reserva, som lagrats dryga året på vinfat, och Black Berry Albert fick avsluta och när det fantastiska ölet Black Berry Albert inte är kvällens bästa öl säger det en del om kvaliteten på ölen som serverades. Pannepot Reserva var nämligen helt outstanding och dessutom den bästa matchen till både tryffeln och osten.

Sammantaget en riktig trevlig kväll med fantastisk öl och gott snack. Mer sånt i Uppsala, tack.

1 kommentar: