Nya Carnegiebryggeriet officiellt invigt

, , Inga kommentarer
(F.v.) Josefine, Anders, Christoffer, Karl och Garret (sittandes)

Vid lunchtid idag skedde den officiella invigningen av Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad då landsbygdsminister Eskil Erlandsson i samband med en presslunch knackade upp den första tunnan öl. Det dröjer ungefär två veckor till innan de öppnar upp sin egen restaurang men de första ölen är klara och kommer att börja serveras på andra krogar redan i nästa vecka.

På plats vid dagens pressinvigning fanns höjdare från både Brooklyn och Carlsberg Sverige och det var uppenbart i deras olika öppningstal att de la stor vikt på Nya Carnegiebryggeriet. Flera av dem har också haft stor personlig inblandning i bryggeriet. Det har satsats rejält på bryggeriet med avancerad utrustning och ett erfaret bryggteam från start. Den satsningen märktes också på de första ölen som smakade som om de kom från ett bryggeri som varit igång i ett par år. Deras Kellerbier gjordes som prototypbrygd på Brooklyn Brewery och fanns att smaka på under SBWF i höstas och när den nu bryggts på det egna bryggeriet har de verkligen spikat den och utav deras fem första öl är det min klara favorit.

Garret Oliver, Eric Ottoway och Joakim Losin

Själva bryggverket är ett fyrkärlssystem med mäsktunna, lakkärl, vörtpanna och whirlpool som klarar av att brygga 4000 liter i taget. Det har tre humlekärl som man kan fylla på humle i inför koket och programmera in särskilda tider då humlen från de olika kärlen ska tillsättas så att bryggarna slipper passa dessa tider själva och får mer tid över till annat. Bryggverket har automatisk rengöring vilket reducerar den manuella delen av detta moment till att köra bort behållarna som draven hamnar i. Strömlinjeformat alltså, men från inmäskning till att ölen hamnar i jäskärlen tar det fortfarande 6-7 timmar för en vanlig brygd och kräver förstås viss övervakning.

Inte heller råvarorna har det sparats in på. Golvmältad malt från Tyskland och England, specialframtagna pepparblandningar från kryddsäljare i New York, jäst direkt från Brooklyn Brewery och så har man redan införskaffat ett gäng bourbonfat från Four Roses. Doften direkt ur bourbonfaten är minst sagt intensiv. Än så länge har de bara fyllt två tunnor med en varsin av sina öl, mest för att se vad fatlagringen ger. De fem första ölen som gjorts är utöver deras kellerbier en amber ale, en session-IPA, en mörk saison kryddad med den ovan nämnda pepparblandningen (som bara serveras på bryggerirestaurangen) och så en experimentbrygd i form av en halvmörk belgare med muscovadosocker. En rolig anekdot med belgaren, Primus Lux, är att de bara kunde få tag på muscovadosocker i förpackningar om ett halvkilo. Totalt användes 60 kg socker i ölet, det blev alltså en del förpackningar att öppna.

Restaurangen kommer också att drivas med erfarna händer i form av kökschefen Billy White och restaurangchefen Tobias Nordahl som har erfarenheter från flera framstående restauranger, bland annat Fäviken och Mathias Dahlegrens Matbaren. Här kommer öl och mat i kombination att hamna i fokus med mat och öl framtagna för att matcha varandra. På åtta kranar kommer fem egna öl och tre gästöl samsas och därtill finns ett flasksortiment och en kran för egen real ale. Anmärkningsvärt är att inget vin kommer att serveras. Restaurangen kommer att bestå av tre delar, en restaurangdel med 40 bokningsbara platser, en pubdel som också tar ca 40 personer men där man inte kan boka plats samt, framåt sommaren, en uteservering med 150 platser och fantastisk utsikt ner mot vattnet och Lumabryggan.

Det som jag personligen tycker är allra mest spännande är att de uttrycker en klar ambition att vara en plats för möten och samarbeten. Bryggerisamarbeten mellan svenska bryggerier har det varit klent med men kanske blir det här injektionen som får det att kicka igång.







Landsbygdsminister Eskil Erlandsson häller upp det första ölet

0 kommentarer:

Skicka en kommentar