Man in the Moon laddar för 20-årsfirande

, , Inga kommentarer

Stockholmskrogen Man in the Moon öppnade 1994 och firar därmed 20-årsjubileum i år. Det firas med pompa och ståt på fredag med 14 jubileumsöl, Sverigepremiärer på ett gäng andra öl, gamla favoriter på matmenyn och bryggarmingel. Ikväll bjöd de in ett gäng bloggare för att förhandstesta några av jubileumsölen som serveras på fat på fredag.

Brekeriet, CAP, Eskilstuna, Dugges, Stronzo, Mikkeller, Beer Here, Nynäshamn, Nögne Ö, Beerbliotek, Ängö och Amager har alla bryggt för jubileet och sammanlagt finns det 14 olika öl (se lista längst ner). Alla dessa kommer att serveras på fat nu på fredag (21/3) vid Man in the Moons 20-årsjubileum. Då kommer det även vara Sverigepremiär för 6-7 än så länge hemliga fatöl som aldrig serverats i Sverige förut samt ett gäng nya öl på flaska. Under kvällen kommer det även vara ett stort utrymme särskilt inrett för mingel där flera av bryggarna från ovanstående bryggerier, eller i vissa fall representanter från deras svenska importörer, kommer att finnas på plats från kl 18 tillsammans med andra glada firare. Själva firandet börjar dock redan kl 16.

Tidigare ikväll var vi några som fick komma förbi på en försmak på sex av deras jubileumsöl. Först ut var Månens Celebration Pale Ale från Eskilstuna som tyvärr stod ut åt fel håll med diacetyl och överlag en något oren smak. Nästa öl stod minst sagt också ut, men på ett helt annat sätt. Brekeriets saison Xiyar är nämligen brygd med gurka och det slog minst sagt igenom i smaken med påtagliga toner av gurkskal, vilket tillsammans med ölets kryddiga toner gjorde för en uppfriskande upplevelse.

Vi fick även smaka på Brekeriets andra öl till jubileet, nämligen Rubus som bryggts med björnbär. Enligt Eryo och Daniel på Man in the Moon var det mer bär per liter än i Cassis, men på grund av att björnbär inte ger ifrån sig lika mycket smak gavs inte samma intensiva bärighet till ölet. Istället en lätt, frisk och mycket snyggt rödrosa, klar öl med försiktiga men goda bärtoner och mild syrlighet.

En av de bästa ölen av de som vi fick prova var Beerblioteks DIPA enbart humlad med sorter från Oceanien. En (medvetet) mycket låg beska men med massor av humlesmak som gav fruktiga toner och en touch av eucalyptus. Allt detta på en rund grund med kaksmak. CAP å sin sida hade gjort ett starkare brown ale med vanilj. Låter det som Sigtuna Vanilla Syndrome? På pappret kanske, men inte i smaken, som var rejält rostad, på gränsen mot att man snarare skulle vilja kalla det för en stout, och med milda vaniljtoner som mjukade upp ölen utan att göra den vaniljsliskig.


Sist ut var ett av Stronzos märkligare öl hittills. En imperial stout med fikon, russin, plommon och dadlar. Som alla flamberats i Ron Zacapa. Ölen har därefter lagrats på portvinsfat i närmare ett halvår för att ytterligare späda på fruktigheten. Utöver en djup fruktighet fanns också fina toner av choklad, vanilj och liiite rom samt en för ölen passande sötma. Excentrisk men lyckad öl.

På fredag kommer dessa och övriga jubileumsöl finnas på fat på Man in the Moon. Vissa finns det väldigt lite av, såsom Nynäshamns öl som det finns 15 liter vardera av, medan det finns lite större mängder av andra. Vissa öl beräknar de ha kvar åtminstone fram till påsk. Kvällen till ära har de också tagit fram några av sina klassiker från svunna menyer, bland annat en romkaka.

Vi ses i minglet på fredag!

Alla 14 jubileumsölen är:
Brekeriet Man in the Moon Xiyar - gurksaison jäst med 100 % brettanomyces, 5 %
Brekeriet  Man in the Moon Rubus - björnbärsöl jäst med 100 % brettanomyces, 5,4 %
Nögne Ö Man in the Moon Anniversary Barrel Aged Imperial Brown Ale - 10 %
Amager Bourbon IPA - humlad med chinook, amarillo, cascade, simcoe och sorachi ace, brygd med ekflisor som dragit it Bulleit Bourbon Frontier Whiskey - 6,5 %
Stronzo Man in the Moon 20th Anniversary Imperial Stout - brygd med romflamberade fikon, russin, plommon och dadlar, lagrad 5 månader på portvinsfat - 9 %
Eskilstuna Ölkultur Månens Celebration Pale Ale - specialvariant av den vanliga Månens Pale Ale, 5,4 %
Beer Here Man in the Moon Eclipse Pils - humlad med amarillo och tettnanger, 4,6 %
Beerbliotek Man in the Moon Double IPA - humlad med waimea, galaxy, motueka och pacific jade, 8,5 %
CAP Man in the Moon Vanilla Double Brown - 8 %
Nynäshamn Man in the Moon Ekfatslagrad Dragets Kanal Dubbel IPA - 8,5 %
Nynäshamn Man in the Moon Ekfatslagrad Bötet Barley Wine - 9,1 %
Dugges Månens Amber Ale - 5,5 %
Ängö Månens Citrus Weisse - humlad med hallertau och amarillo samt kryddad med limeskal, 5,2 %
Mikkeller Black Moon - imperial stout lagrad 8 månader på bourbonfat, 10 %

0 kommentarer:

Skicka en kommentar