Ölrecension: Omnipollo/Prairie Potlatch

, , 1 kommentar
Den första april gör amerikanska Prairie premiär på Systembolaget med deras samarbetsöl Potlatch som gjorts tillsammans med svenska Omnipollo. Ölet har bryggts både i USA och Europa och det är den europeiska varianten vi får lägga vantarna på. Och lägga vantarna på den, det kommer man verkligen vilja göra.

Avkomman av dessa geniers samarbete är en farmhouse ale som är sekundärjäst med brettanomyces och som humlats med stora mängder Mosaic. Denna, den europeiska versionen, är brygd hos De Proef liksom flera andra av Omnipollos öl. Den amerikanska varianten känner man igen på dess gula, istället för gröna, omslagspapper.

Doften är to die for. Som en fruktsallad där man finner man massor av kiwi, melon, söt citrus och grapefrukt. Mosaichumlen får verkligen spela ut ordentligt här. Dessutom finns en lätt funkig ton i doften som kombinerar väldigt snyggt med humlens fruktighet. Jag drack denna sida vid sida med Omnipollo Fatamorgana när båda var helt nyinkomna till Sverige och tyckte att Potlatch doftade ett par snäpp bättre, så gott doftar den.

I smaken tar humlen dock något steg tillbaka medan bretten kliver fram och bjuder på lite extra funk. Förhållandet mellan humle och brett var optimalt för min smak i doften medan det slår över en aningen för mycket mot brett i smaken för att vara perfekt. Det är också det enda jag har att invända mot. Smaken är annars torr och frisk, vilket gör den ordentligt lättdrucken.

Omnipollo/Prairie Potlatch (Art.nr. 11859) släpps i T5-butikerna den första april, 37,5 cl för 59,90 kr. Jag provade och recenserade denna flaska för ungefär två månader sen när den dök upp krogen i Sverige. Om det är samma batch som kommer till Systembolaget kan man möjligen förvänta sig att balansen mellan brett och humle har förskjutits en liten aning mot bretten, men den relativt korta tiden borde inte utgöra en stor skillnad.


1 kommentar:

  1. Testade den idag & blev glatt överraskad då jag inte är ett stort fan av "sura" öl. Grape, citrus samt en liten smak av "björnklister" (bittermandel) fick mig tillbaka till lekis :)

    SvaraRadera