Cider i fokus: Domaine de Kervéguen Brut och Cuvee du Paysan

, , Inga kommentarer
Systembolaget har börjat varva upp lite på cidersidan med lanseringar av lite riktiga cidrar i både fasta och exklusiva sortimentet. Det uppmärksammar jag med några inlägg om dessa varianter och först ut är de två cidrar från franska Domaine de Kervéguen som släpptes som exklusiv nyhet i februari.

Båda dessa flaskor gick på 105,70 kr styck, vilket förstås är ett pris som skapar vissa förväntningar. De har båda jästs med vild jäst och lagrats ett halvår på rödvinsfat samt att båda är gjorda på must från samma äppelsorter.

Brut går in på 6 % och är väldigt torr i smaken med milda fruktiga äppeltoner och väldigt lätta drag av fat och nyslaget gräs. Den har en ganska murrig, närmast jordig funkig ton dock utan alltför stor syra. Cuvee du Paysan är en procent starkare och något lite fylligare i smaken, men även den mycket torr. Samma murriga, funkiga ton och samma milda syrlighet. Återigen rätt så mild i sin fruktighet, där den har vissa drag åt citrus tillsammans med äppeltonerna.

Tyvärr känns båda dessa en aning tunna i smaken, i brist på bättre ord. Jag hade önskat mig en smak som fyller ut kostymen lite mer alternativt är något friskare. Det här blev varken eller och till det priset lämnar det mig med en viss besvikelse även om det i grunden är helt godkända cidrar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar