Glastest: Teku vs kupa för IPA

, , Inga kommentarer

Spelar glaset egentligen någon roll för upplevelsen av ett öl? Det är en vanliga fråga att ställa sig och mitt definitiva svar är att ja, det gör det. När jag för för något år sen verkligen provade olika glas mot varandra för första gången vid en glasprovning med Spiegelau slog det mig också just hur stor skillnad glasvalet kan göra. Nu spinner jag vidare på det med tester av fler glas, först ut blir teku mot kupa.

Kupan är denna kupa och teku är, tja, teku. Ungefär lika stora och med ungefär samma tanke gällande vilka öl som är bäst att drickas ur dessa glas. Den kanske mest påtagliga skillnaden är att tekuglaset är välvt utåt i toppen, något som borde göra att ölet rinner in i munnen över en större kant och därmed sprids mer. Ölet som jag testade glasen med fick bli en Amager Modern IPA, på dagen tre veckor efter tappdatum.

I kupan får ölet en grynigare munkänsla med oljigare och mindre fruktig humlesmak. Smaken har tydligare toner av vegetabilier. Till en början känns den rundare och sötare men beskan blir däremot skarpare.

I tekuglaset blir samma öl märkbart fruktigare och saknar helt både de gryniga och oljiga karaktärerna som upplevdes i kupan. Smakerna är överlag bättre integrerade med varandra och beskan känns mycket behagligare.

En klar fördel i fallet IPA för tekuglaset i mitt tycke. Samtidigt handlar det om nyansskillnader snarare än att ölet uppleves fundamentalt olika i de olika glasen. Men skillnad, det var det. Jag vidhåller att man inte behöver särskilda glas för att öl ska smaka bra, men med bra glas kan man höja smakupplevelsen ett snäpp till.

De båda glasen fick jag som recensionsexemplar från sejdelshoppen.se.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar