Midtfyns Imperial Stout 0997-1000 - fyra kryddade jubileumsstouts

, , Inga kommentarer

När Midtfyns häromåret flyttade till ett nytt bryggeri häromåret sammanföll det också med att man precis hann brygga 1000 batcher på det gamla bryggeriet. Inte bara den sista utan de fyra sista av dessa 1000 gjordes som en slags jubileumsserie i form av fyra olika imperial stouts med olika kryddningar. Dessa fyra provade jag igenom för ett tag sedan.

De fyra stouterna kryddades med fänkål och lakrits, chili, bourbonfatlagring respektive valnötter. Valnötter? Ja, de har använt blad från valnötsträdet samt ett sorts valnötsextrakt från gröna valnötter som legat i sprit i flera år. Dessutom användes stora mängder honung i bryggningen. Nämnas bör också att det även utan de olika kryddningarna är olika grundrecept i dessa fyra imperial stouts.

Låt oss börja i rätt ordning med 0997 som alltså kryddats med fänkål och lakrits. Förutom kryddorna har den också lagrats med ekträ. Trots allt detta framstår den som en smula simpel för en imperial stout med väldigt subtila inslag från kryddorna. En viss lakritssmak finns i den något söta stouten, blandat med choklad och lätt rostade smaker. Nja, en helt okej imperial stout förvisso, men sett till prisläge och vad man har försökt åstadkomma känns det inte helt lyckat.

Chili, 0998, är rund och fin i kroppen med mer chilismak än chilihetta, vilket jag föredrar framför det omvända. Den har också lite rökiga toner tillsammans med choklad och en lite fruktig ton. Chilin smyger sig fram lite mer mot slutet. Jag är ingen större anhängare av chili som ölkrydda men här funkar det rätt bra. Å andra sidan kanske det betyder att de som gillar chiliöl tycker det här blir för mesigt?

Den bourbonfatlagrade 0999 är i mitt tycke den näst bästa i denna kvartett. Bourbontonerna är ganska milda och ligger som en mjuk matta över ölen. Snarare än en distinkt bourbonsmak ger det lite diffusa toner av bourbon, vanilj och ek. Därtill har den toner av karamell, mörk choklad och lite torkad frukt.

Grand finale, nr 1000, är den på förhand märkligaste. Valnötter i öl känns på förhand som en bra tanke men svårt att genomföra. Till slut blev det den bästa, mest intressanta och mest unika av dessa fyra öl och den jag verkligen vill rekommendera folk att prova om man hittar den någonstans. Smaken är mjukt kryddig och blommig med en smak som påminner om rostade kastanjer snarare än valnötter, vilket fungerar oerhört bra ihop med grundstoutens chokladsmaker. Därtill lätt rostade toner, lite lakrits och karamell.

Ett spännande sätt att säga farväl till sitt gamla brygghus och särskilt lyckat blev det med den allra sista brygden. En värdig sista öl för det gamla bryggeriet och kanske det mest intressanta av alla öl jag har smakat från Midtfyns.

De fyra recenserade ölen var varuprover

0 kommentarer:

Skicka en kommentar